ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάντων Χαρά: Μια κουκλίστικη Μονή της Κορινθίας βγαλμένη από παραμύθι

0

Η εφέστιος εικόνα της Μονής είναι αντίγραφο της αντίστοιχης Παναγίας Παντοχαράς που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος

Βρισκόμαστε κοντά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, στην τοποθεσία Αγία Τριάδα στο χωριό Καλέντζι. Εκεί κείτεται μία κουκλίστικη Μονή, βγαλμένη από παραμύθι, η «Παναγία ή Πάντων Χαρά» Καλεντζίου η οποία ιδρύθηκε το 1993 από τον κτήτορα και καθηγούμενο αυτής Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Μερτύρη. Το ίδιο έτος ανηγέρθη η Νότια πτέρυγα με τα παρεκκλήσια των Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης, του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού και των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των Νεοφανών Μαρτύρων και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Μοναχοί.

Η ανέγερση του Καθολικού της Ιεράς Μονής έλαβε χώρα μεταξύ 1995 και 1998. Ο ναός είναι βασιλική μετά δύο τρούλων. Το Καθολικό «δορυφορούν» τα παρεκκλήσια Αγίας Βαρβάρας – Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και της Αγίας Αικατερίνης – Αγίου Μερκουρίου.

 

Το 1999 κατασκευάστηκε η φιάλη του αγιασμού, ενώ μεταξύ του ιδίου έτους και του 2002 πραγματοποιήθηκε η ανοικοδόμηση της ανατολικής, δυτικής και βόρειας πτέρυγας της Ιεράς Μονής, καθώς και των παρεκκλησιών του Αγίου Προκοπίου και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το 2003 οι μοναχοί προέβησαν στην ανέγερση του κωδωνοστασίου. Η εφέστιος εικόνα της Μονής είναι αντίγραφο της αντίστοιχης Παναγίας Παντοχαράς που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος.

Τα εγκαίνια της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκαν την 31η Μαΐου 2008 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Πηγή: DroneDays gr

 

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Νέες Προοπτικές και Σύγχρονες Προκλήσεις στα Επαγγέλματα του Αθλητισμού»

Previous article

ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ Προσπάθεια προσέγγισης και ανάδειξης των ιστορικών μονοπατιών της Κορινθίας από ειδικούς, φορείς και πολίτες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.