ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Κυριακίδεια 2024 στον Πύργο της Κορινθίας προς τιμήν του ανεπανάληπτου μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη

0

Τα 33α Κυριακίδεια 2024 θα γίνουν την Κυριακή 19 Μαϊου 2024, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Διοργανωτής είναι ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Πύργου Κορινθίας ” ο Πύργος ”, αλλά και ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης,

Η δρομική εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο και ανεπανάληπτο νικητή του μαραθωνίου της Βοστώνης, το 1946, Στέλιου Κυριακίδη.

Τόπος διεξαγωγής θα είναι ο Πύργος της Κορινθίας.
Ώρα Έναρξης 10 το πρωί

Θα πραγματοποιηθεί αγώνας 7,7 χλμ. καθώς και παιδικοί αγώνες.

Ο “απόγονος του Φειδιππίδη”, έτσι ονόμασαν τα αμερικανικά μέσα τον Στέλιο Κυριακίδη, τον πρώτο Έλληνα που κέρδισε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946….

“Ήρθα να τρέξω για 7 εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες”, ήταν τα λόγια του όταν έφτασε στην Αμερική. Και αυτό έκανε. Η νίκη του ήταν η αιτία που φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη ξανά μετά από την κατοχή και οι Έλληνες, παρά τον εμφύλιο πόλεμο, βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν….

Όταν έφτασε στην Βοστώνη, οι γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να τρέξει. Ήταν τόσο αδύνατος  από την πείνα της κατοχής, που δεν πίστευαν ότι θα αντέξει. Ο Κυριακίδης υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι φέρει ο ίδιος την ευθύνη αν του συμβεί κάτι. Στις 20 Απριλίου 1946, οι αθλητές πήραν τις θέσεις τους στο σημείο εκκίνησης. Ανάμεσα στους δρομείς ήταν και ο κορυφαίος Αμερικανός Τζόνι Κέλι. Ο Κυριακίδης έμεινε πίσω τα πρώτα χιλιόμετρα, για να εξοικονομήσει ενέργεια για το τέλος.  Σιγά σιγά ξεκίνησε να ανεβάζει ταχύτητα και να προσπερνάει τους υπόλοιπους δρομείς….
Στο 40ο χιλιόμετρο άφησε πίσω του και τον Αμερικανό. Λίγα μέτρα πριν το τέλος, ομογενείς και δημοσιογράφοι τον ενθάρρυναν για τη νίκη….

Τους είχε περάσει όλους και τερμάτισε πρώτος με χρόνο ρεκόρ, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι την δεκαετία του ’60….

Το “Πακέτο Κυριακίδη”

«Πώς θα μπορούσα να νικήσω εγώ έναν τέτοιο αθλητή; Εγώ αγωνιζόμουν μόνο για τον εαυτό μου. Αυτός αγωνιζόταν για μια ολόκληρη πατρίδα.», αυτά ήταν τα λόγια του Τζον Κέλι όταν τον ρώτησαν γιατί έχασε από τον Έλληνα.

Πράγματι ο Κυριακίδης με το τέλος του αγώνα δεν ξέχασε τις δοκιμασίες και τον εμφύλιο των Ελλήνων. Αντί για προσωπικά δώρα από τους Αμερικανούς ζήτησε να βοηθήσουν τη χώρα. Μεγάλη οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν από τους ομογενείς και έφτασαν στην Ελλάδα με την ονομασία το “πακέτο Κυριακίδη”….

Ακρίτα – Κουντουρά – Μπεκατώρου ομιλήτριες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο

Previous article

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.