5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στην πρώτη ημέρα της άνοιξης

0
Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης που ακούει στο όνομα κορωνοϊός, αλλά η Google αποφάσισε να γιορτάσει τη σημερινή ημέρα με ένα ιδιαίτερο google doodle αφιερωμένο στην… Άνοιξη.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μπει η Άνοιξη, αφού την Παρασκευή θα έχουμε επισήμως την Εαρινή Ισημερία στις 5:49.

Τι είναι η Εαρινή Ισημερία;

Η ισημερία που αναφέρεται στο σημερινό google doodle συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Υπάρχουν 2 Ισημερίες, αφού εκτός από την Εαρινή υπάρχει και η Φθινοπωρινή. Η Εαρινή Ισημερία που σηματοδοτεί την Άνοιξη συμβαίνει μόνο στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, αφού στο Νότιο οι εποχές είναι αντίθετες.

Αλλαγή ώρας 2020 – Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μπροστά

Όπως κάθε φορά, η μετάβαση από χειμερινή σε θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου. Φέτος, λοιπόν, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου 2020 (ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή), όπου οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Πότε η επόμενη αλλαγή ώρας

Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 και ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Γιατί γίνεται αλλαγή της ώρας;

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του 1970 και υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον, σε αντίθεση με το Φθινόπωρο που τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω.

Τηλεδιάσκεψη Χρίστου Δήμα με Διοικητικά, Ιατρικά και Νοσηλευτικά στελέχη του Νοσοκομείου Κορίνθου

Previous article

Τάσος Γκιολής: Μη φοβάστε τον κορωνοϊό – Δώστε αίμα (video)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.