ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεολαία και Ευρωπαϊκή Ένωση – Εκδήλωση με την Ελίζα Βόζεμπεργκ

0

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση των δράσεων του σχολείου Homo educandus αγωγή – και ιδιαίτερα της ομάδας EPAS – με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν το κεντρικό σύνθημα της δράσης:
«Συν- Μετέχω, Συν-Αποφασίζω, Ψηφίζω»
και σκοπό είχε την ανάλυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και της σημασίας των Ευρωεκλογών.


Η εκδήλωση σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς η αίθουσα του Επιμελητηρίου κατακλύστηκε από παιδιά και γονείς. Πράγματι, τα 3/4 σχεδόν του ακροατηρίου αποτελούνταν από μαθήτριες και μαθητές που υπέβαλαν και τις ερωτήσεις τους στο τέλος.

Η κ. Βόζεμπεργκ, με άρτιο πολιτικό, αλλά όχι κομματικό, λόγο, μίλησε για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα επιτεύγματά του, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του στη δημιουργία μιας ενιαίας και δεσμευτικής για τα κράτη-μέλη μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου – η απουσία της οποίας ταλάνισε την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία – και στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής ισότητας και προστασίας των γυναικών από την έξαρση της εναντίον τους βίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε, επίσης, τον ρόλο των Ελλήνων ευρωβουλευτών, που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υπερασπίζονται μαζί τα εθνικά μας δίκαια. Μίλησε και για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας με την πράσινη μετάβαση, που έχει ήδη ξεκινήσει και στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί παγκοσμίως, αλλά και με την τεχνητή νοημοσύνη, όπου μάλλον υστερούμε, και με την πρόκληση για τη δημιουργία μιας ενιαίας αμυντικής (και εξωτερικής;) πολιτικής.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη αλληλεγγύης σε ορισμένα θέματα, όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, ή και στην απαράδεκτη αντίληψη μεταξύ συγκεκριμένων ευρωβουλευτών που διακρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες σε βόρειες-πλούσιες και νότιες-φτωχές, αγνοώντας την ιδιαίτερη γεωγραφική, γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και μάλιστα της χώρας μας.

Απήντησε επίσης στα ερωτήματα που τέθηκαν από τα παιδιά, προτρέποντάς τα να ενημερώνονται έγκυρα και να ψηφίζουν υπεύθυνα, ενώ δεν δίστασε να δεχθεί και ερωτήσεις κριτικής που διατυπώθηκαν από τα παιδιά και για την έλλειψη ενημέρωσης για τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας ή και της έλλειψης κράτους δικαίου στη γειτονική Αλβανία.

Το Homo educandus αγωγή ευχαριστεί θερμά:

  • την κ. Βόζεμπεργκ που, με την παρουσία της, έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στα παιδιά να δουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, με μια διαφορετική, πιο ενημερωμένη, πιο υπεύθυνη, θετική, αλλά και κριτική ματιά.
  • τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, πρώην επικεφαλής τον γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, όπως και την κ. Δέσποινα Βαμβακίδου που έχει υποστηρίξει με θέρμη και σπάνια αγάπη για τα παιδιά, όλες τις πρωτοβουλίες του σχολείου.

 

  • τον κ. Παναγιώτη Λουζιώτη για την παρουσία του και την παραχώρηση της Αίθουσας του Εμπορικού Επιμελητηρίου, γεγονός που κατέστησε εφικτή την πραγματοποίηση της εκδήλωσής .
  •  τον δήμαρχο Κορινθίων κ. Νίκο Σταυρέλη, τον αντιδήμαρχο κ. Βαγγέλη Παπαϊωάννου, τον αρχηγό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας κ. Χαρ. Τετράδη, τον Πρόεδρο του Σωματείου Αστυνομικών Κορινθίας κ. Χρήστο Βλαχοπάνο, τον Δ/ντα Σύμβουλο του Οργανισμού “ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ” κ. Νεκτάριο Σπηλιόπουλο και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Γ. Ψυχογιός : Με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω! Άλλη μια βολή στο κράτος δικαίου

Previous article

Η Astra Zeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.