Ένα από τα ζητήματα που αγχώνουν τους γονείς είναι ότι τα παιδιά τους μπορεί να δυσκολεύονται στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Ειδικότερα αυτή την περίοδο με το άνοιγμα των σχολείων, μπορεί κάποια παιδιά να εκφράζουν δυσφορία σχετικά με την επιστροφή τους εκεί, και να ζητούν επίμονα από τους γονείς να παραμείνουν σπίτι. Η συγκεκριμένη σχολική χρονιά είναι διαφορετική, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ παράλληλα τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου.
Η κοινωνικοποίηση είναι μια διαδικασία που θέλει διαρκή εξάσκηση, και όταν αυτό δεν συμβαίνει ατροφεί. Δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος του εγκλεισμού και της μετέπειτα αποφυγής συμμετοχής, συνδιαλλαγής με κόσμο, μπορούμε να καταλάβουμε τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο ένα εσωστρεφές παιδί κατά τη φετινή επιστροφή του στο σχολείο.
Πώς μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν το παιδί τους στην κοινωνική του εξέλιξη, ειδικότερα αν το παιδί δυσκολεύεται ως προς αυτό;
● Βρείτε το «Γιατί» πίσω από τη συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αν το παιδί είναι απλά εσωστρεφές, αν δηλαδή του αρέσει να περνάει χρόνο μόνο του ή με μικρές παρέες, ή αν βιώνει κοινωνικό άγχος, το οποίο πυροδοτείται από φόβο ή ανησυχία. Είναι απαραίτητος αυτός ο διαχωρισμός, γιατί αν το παιδί νιώθει καλά δεν θα πρέπει να το πιέσετε να ενταχθεί σε μια μεγάλη ομάδα συνομήλικων. Επίσης, αν κάποιο παιδί βιώνει άγχος, μπορείτε να το βοηθήσετε να εντοπίσει τους φόβους και τις ανησυχίες του χωρίς όμως να προσπαθείτε να βρείτε εσείς την λύση για το πρόβλημα.
- Σεβαστείτε τον χαρακτήρα του παιδιού. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και θα πρέπει να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητά του, χωρίς να το κατακρίνουμε και χωρίς να πιέζουμε καταστάσεις. Θυμηθείτε ότι κάθε παιδί θέλει το δικό του χρόνο και χώρο προκειμένου να «ανθίσει».
- Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα της επιλογής. Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει αποφάσεις μόνο του. Προσαρμόστε αυτή τη διαδικασία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ξεκινήστε από απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να αποφασίζει εκείνο τι ρούχα να φορέσει στο σχολείο. Προσπαθήστε να μην κατακρίνετε τις επιλογές τού παιδιού. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στο παιδί την αίσθηση του ελέγχου και το βοηθάτε να μετριάσει το άγχος του.
- Προωθήστε ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς για το παιδί. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για ένα εσωστρεφές παιδί να έχει σε τακτική βάση επαφή με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Σε αυτό το πρόσωπο θα έχει την άνεση να εκφράσει τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του. Αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι είτε κάποιος ενήλικας από το σχολείο, κάποιος συγγενής, ή ακόμη κάποιος φίλος της οικογένειας με τον οποίο το παιδί να έχει άνεση.
- Εστιάστε στο τι μπορεί να κάνει το παιδί και όχι στο τι δεν μπορεί να κάνει. Καλό είναι να μην υπερτονίζετε όσα το παιδί δεν μπορεί να κάνει, αλλά προσπαθήστε να βρείτε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και τα κρυφά ταλέντα του. Επιβραβεύστε το παιδί για τα επιτεύγματά του. Χτίστε με αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθησή του.
- Μην εστιάζετε σε αρνητικές σκέψεις. Σίγουρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί τώρα που ανοίγουν τα σχολεία. Όλη αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη του χειρότερου σεναρίου. Αντί για αυτό θυμηθείτε να εστιάζετε σε πιο θετικές σκέψεις. Μπορεί να είναι δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε, όμως πάντα υπάρχει κάτι θετικό. Εκπαιδεύστε και το παιδί στην υιοθέτηση θετικών σκέψεων.
- Θυμηθείτε ότι η δική σας συμπεριφορά είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς των παιδιών σας. Παίζει σημαντικό ρόλο το πώς αντιμετωπίζετε και εσείς οι ίδιοι τις καταστάσεις. Αν εσείς βιώνετε άγχος αυτό περνάει και στο παιδί. Πολλές φορές οι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε στρεσσογόνες καταστάσεις χωρίς να το καταλάβουν. Μπορεί οι γονείς να βλέπουν κάποια κατάσταση ως πολύ αγχωτική για το παιδί, ενώ για το ίδιο να είναι στην πραγματικότητα κάτι ουδέτερο ή θετικό.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.
Επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα του Οργανισμού και ενημερωθείτε για θέματα που μπορούν να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί, τους γονείς και την οικογένεια στο www.hamogelo.gr
Comments