photo credit: Τάκης Νικολόπουλος
- Advertisement -

Με τον Κορυφαίο σεφ της χρονιάς 2018 (Gold Award of Quality & Taste)Σωτήρη Φιλίππου βρέθηκε η Νάνσυ Γιανιδάκη στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης συνέντευξης για το περιοδικό LOOK.

Ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος σεφ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Κώστα Κορομηλά που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του Paladar, για την εμπειρεία που έχει αποκτήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, για διασημότητες που έχει μαγειρέψει αλλά και την αγάπη του στα τοπικά προϊόντα της Κορινθίας που χρησιμοποιεί συχνά στην κουζίνα του.

- Advertisement -

Σας παρουσιάζουμε στο sfedona.gr ένα μέρος από τη συνέντευξη του σεφ Σωτήρη Φιλίππου ενώ ολόκληρη μπορείτε να την διαβάσετε στο LOOK που κυκλοφορεί.

Ποιο τοπικό προϊόν σε εμπνέει ιδιαίτερα για να δουλέψεις με αυτό;

Ζούμε σε μια χώρα ευλογημένη με τον καρπό της ομορφιάς που έχει κληρονομήσει από την λεκάνη της Μεσογείου . Αν μπορούσε κανείς να δει την Ελλάδα από ψηλά και να εστιάσει σε κάθε τι ενδιαφέρον θα χρειαζόταν μια ζωή . Ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας συγκεντρώνεται σε ένα γιγάντιο μπουκέτο φυσικών αρωμάτων και γεύσεων της ελληνικής γης και θάλασσας . Τα προϊόντα που έχουμε στην Ελλάδα  το ελαιόλαδο , τα μυρωδικά , κρέατα , ψάρια , τυριά δεν έχουν καμία σχέση με ότι έχω δοκιμάσει και έχω δουλέψει οπουδήποτε έχω ταξιδέψει. Έτσι λοιπόν και η Κορινθία είναι ένας από τους ευλογημένος τόπος της Ελλάδας με πολλά αγαθά τα οποία μερικά από τα πολλά που μου αρέσει να δουλεύω είναι  “το ελαιόλαδο , όσπρια Φενεού, σταφίδες Κορίνθου , ψάρια από τον Κορινθιακό , γραβιέρα Λιμνών και πολλά κρασιά από την περιοχή της Νεμέας και της Κορίνθου .

 

Έχεις μαγειρέψει για πολλές διεθνείς διασημότητες . Ποια θεωρείς ότι ήταν μεγαλύτερη πρόκληση για σένα;

Πράγματι έχω μαγειρέψει  για πολλές διασημότητες όπως πρόεδροι κρατών , για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας , για την Μόνικα Μπελούτσι  και για πολλούς άλλους διάσημους παγκοσμίως ,όμως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η καθημερινότητα στο εστιατόριο μου να παρέχω στον κόσμο που έρχεται μια καταπληκτικήεμπειρία .Για να το κάνω αυτό , πρέπει να σιγουρευτώ πως όλα γίνονται καλά ,από την ποιότητα του φαγητού .Αυτό σημαίνει πως πρέπει πάντα να είμαι σε εγρήγορση και να ελέγχω τα πάντα για να σιγουρευτώ πως διατηρείται σε όλες τις πτυχές του το εστιατόριο .

 

Το γούστο κάθε ανθρώπου στο φαγητό πιστεύεις πως μαρτυρά στοιχεία για την προσωπικότητά του;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτό που λένε «Είμαστε ότι τρώμε» . Φαίνεται όμως ότι ο τρόπος που τρώμε δείχνει κάποια πράγματα για τον χαρακτήρα μας και όχι το τι τρώμε. Με άλλα λόγια η διατροφική μας συμπεριφορά ενδέχεται να αποκαλύπτει και κάποιες πτυχές της προσωπικότητας μας . Άνθρωποι που γευματίζουν σε αργούς ρυθμούς συνήθως απολαμβάνουν τις στιγμές στη ζωή τους

 

Πόσο δεκτικοί είναι οι Έλληνες στο να πειραματιστούν με νέες γεύσεις;

Το θέμα δεν είναι αν είναι απλά δεκτικοί αλλά στο τι είναι δεκτικοί ! Δυστυχώς γίναμε φανατικοί λάτρεις των ταχυφαγείων και της εύκολης στιγμής  τα τελευταία 30 χρόνια. Δεχτήκαμε να αλλάξουμε τις γεύσεις μας αλλά προς το χειρότερο.Παραγκωνίσαμε φαγητά και παραδοσιακές γεύσεις  που κουβαλούσαμε ολόκληρες δεκαετίες στο βωμό της εξέλιξης . Φταίνε βέβαια και οι σύγχρονοι ρυθμοί  που αλλοίωσαν την ταυτότητα  του Έλληνα. Κάποτε το φαγητό ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία , η συνάθροιση  της οικογένειας γύρω  από το τραπέζι ήταν  μια μυσταγωγία .Το φαγητό σήμερα δυστυχώς είναι μια τυπική διαδικασία. Επομένως ο Έλληνας είναι δεκτικός αλλά σε λάθος κατεύθυνση και με λάθος τρόπο.