4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Kολoκοτρώνης απέκτησε animated εκδοχή και ταξιδεύει στον κόσμο

0

Τρεις Έλληνες δημιουργοί δίνουν την δική τους απάντηση στον κόσμο των υπερηρώων με την animated εκδοχή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά

Kανένας Spiderman, κανένας Captain America και κανένας Batman. O Έλληνας σούπερ-ήρωας έρχεται και αν μη τι άλλο υπήρξε αληθινό- ιστορικό πρόσωπο (αν και για τον Spiderman, εγώ προσωπικά, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν κρύβεται σε κάποια ταράτσα της Νέας Υόρκης). Ο λόγος για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (1770- 1843), τον επονομαζόμενο και Γέρο του Μοριά, ο οποίος απέκτησε animated εκδοχή και έγινε ταινία μικρού μήκους από τρεις Έλληνες δημιουργούς.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βόρρης με καταγωγή από τον Βόλο,  έγινε ευρύτερα γνωστός για την μεγάλου μήκους ταινία του «Η εξέγερση του Δεκέμβρη (2014)» καθώς και για την σειρά κινουμένων σχεδίων «Ο Αρχαιούλης» (2002). Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τον αρχιστράτηγο του απελευθερωτικού αγώνα, την ελληνική απάντηση στην επικρατούσα φρενίτιδα των υπερηρώων, με την μικρού μήκους animation ταινία του με τίτλο «Κολοκοτρώνης- Ο Γέρος του Μοριά». Το σενάριο και την σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Δημήτρης Βόρρης, ο οποίος, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος συνεργάστηκε με δύο ακόμα καταξιωμένους Έλληνες κινηματογραφιστές του εξωτερικού. Δύο Έλληνες με χολιγουντιανή καριέρα, ο Ελληνοκύπριος συνθέτης μουσικής επένδυσης ταινιών Γιώργος Καλλής, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Disney στο παρελθόν και ο 3D Animator και νικητής βραβείου Εmmy το 2006 για τη δουλειά του στην σειρά κινούμενων σχεδίων Off- Mikes (2005),  Νάσος Βακάλης, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Βολιώτη δημιουργό για να φέρουν στη ζωή «τον δικό μας σούπερ ήρωα, που είναι η πραγματική απάντηση στους αντίστοιχους της Marvel», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

«Κολοκοτρώνης- ο Γέρος του Μοριά»

«Κολοκοτρώνης- ο Γέρος του Μοριά»

Η υπόθεση του «Γέρου του Μοριά» θα σχετίζεται φυσικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και θα έχει ψυχαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα καθώς το σενάριο βασίζεται στα «Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Φωτάκου, πρώτου υπασπιστή του Κολοκοτρώνη, και τη «Διήγηση συμβάντων της Ελληνικής Φυλής» του Γεωργίου Τερτσέτη.

«Για μένα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ο δικός μας σούπερ ήρωας. Σε αντίθεση με τους χάρτινους ήρωες της μυθοπλασίας της Marvel και της DC Comics που λατρεύονται παγκοσμίως από μικρούς και μεγάλους, ο Κολοκοτρώνης, ο αρχιστράτηγος της Εθνεγερσίας, είναι μέρος της ψυχοσύνθεσης και του DNA μας. Και είναι πραγ-μα-τι-κός! Οι μάχες που έδωσε και κέρδισε, η στρατιωτική του δεινότητα, η ταπεινότητα και η ακεραιότητα που τον διέκριναν ήταν μια υπέρβαση πέρα και έξω από τα τετριμμένα και τα συνηθισμένα» δηλώνει ο Δημήτρης Βόρρης.

«Κολοκοτρώνης- ο Γέρος του Μοριά»

«Κολοκοτρώνης- ο Γέρος του Μοριά»

Η ιδέα προέκυψε τον Αύγουστο του 2019 όταν ο σκηνοθέτης (ξανά)διάβασε ιστορικά βιβλία και απομνημονεύματα για την Επανάσταση του 1821 ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Σκοπός και στόχος είναι να κάνουμε μια δουλειά υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που θα απευθύνεται στο ευρύ διεθνές κοινό. Θα συνδυάζει ψυχαγωγία, αλλά θα είναι και ιστορικά ακριβής όσο γίνεται. Πιστή στα πρόσωπα και τους χαρακτήρες της Επανάστασης του 1821. Προσθέτοντας και ικανές δόσεις χιούμορ μέσα από τους συμπρωταγωνιστές όπως η γυναίκα του Αικατερίνη, ο Φωτάκος, ο μέντορας του Κολοκοτρώνη, Μήτρος Πέτροβας. […] Μια και ο Κολοκοτρώνης ως χαρακτήρας ήταν λακωνικός, εύστροφος, πολυμήχανος. Και εξαιρετικά λιτός… Η πρώτη μας σκηνή λοιπόν είναι στην Πνύκα, με τον Κολοκοτρώνη, σε προχωρημένη ηλικία, να αφηγείται την πραγματική ιστορία της ζωής του στη νεολαία της εποχής και σε αγαπημένους φίλους και επιζήσαντες συναγωνιστές».

Ο «Κολοκοτρώνης- ο Γέρος του Μοριά» ενόψει μάλιστα της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, σκοπεύει να ταξιδέψει ανά  τον κόσμο και τα φεστιβάλ ενώ ήδη πολλά σχολεία, κυρίως στην Αυστραλία έχουν δείξει ενδιαφέρον για την προβολή της ταινίας ως εκπαιδευτικό υλικό. Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια, ο  «Κολοκοτρώνης- ο Γέρος του Μοριά» δυστυχώς δεν έλαβε μέρος στην χρηματοδότηση των 2.800.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο υπάγεται Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα πλαίσια του προγράμματος « Covid-19 Support».

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

Τηλεκπαίδευση… με αφορμή μια εικόνα

Previous article

31 νέα κρούσματα στην περ. Πελοποννήσου από 2135 συνολικά κρούσματα Τρίτη 24/11

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.