ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια όμορφη παραλία της Κορινθίας διάλεξε η φώκια Monachus monachus

0

Έναν απρόσμενο επισκέπτη είδαν σήμερα όσοι βρέθηκαν στην παραλία Κρυφή στα Ίσθμια.

Μια μεσογειακή φώκια, Monachus monachus βγήκε στην παραλία και απολάμβανε τον ήλιο.

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε το γνωστό της περιοχής  bar resto “Sea and Sand”

Η ζωή της μεσογειακής φώκιας

Μάτια μονίμως δακρυσμένα, παρότι δεν κλαίει… Στοργική μητέρα που θηλάζει, φροντίζει και εκπαιδεύει τα μικρά της μέχρι και για 4 μήνες… Ασκητικός τρόπος ζωής, αφού αναζητά την απομόνωση και την ασφάλεια που αυτή της προσφέρει, καθώς για αιώνες καταδιώχτηκε και καταδιώκεται από τον άνθρωπο… Ιερό ζώο, υπό την προστασία του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες… Αριστοτέλης, Αριστοφάνης, Όμηρος αλλά και Παπαδιαμάντης, Ελύτης και Βιζυηνός της έχουν δώσει μια θέση στα έργα τους…

Η μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, δεν είναι απλώς και μόνο ένα ακόμη είδος του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χθες, του σήμερα και του αύριο των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου. Στην Ελλάδα μάλιστα, ζει και αναπαράγεται ο μισός περίπου παγκόσμιος πληθυσμός της, δηλαδή 250 με 300 άτομα.

Παρότι περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα, χρησιμοποιεί και την ξηρά, κυρίως απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες θαλασσινές σπηλιές, για να γεννήσει και να γαλουχήσει τα μικρά της αλλά και να αναπαυτεί. Το είδος παρατηρείται σε όλη την παράκτια και νησιωτική ζώνη της Ελλάδας, εκτός από τους δύο κλειστούς κόλπους του Κορινθιακού και του Αμβρακικού.

Οι κυριότερες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι η μείωση τροφής, η τυχαία παγίδευση κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες και η ηθελημένη θανάτωση. Επίσης, η φώκια, όπως και όλα τα παράκτια είδη, απειλούνται πολύ περισσότερο από την υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αφού χρησιμοποιούν τις ακτές για να ξεκουραστούν και να γαλουχήσουν τα μικρά τους. Τέλος, μια απτή απειλή για τις Μεσογειακές φώκιες σε ό, τι αφορά την κλιματική αλλαγή είναι η περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οπότε και θα χαθούν ενδεχομένως χιλιάδες θαλάσσιες σπηλιές.

Ένα βιβλίο για την τέχνη που βρίσκεται ανάμεσά μας και προπάντων μέσα μας

Previous article

O Λέγγας “αδειάζει” τον Σταματόπουλο για το νερό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.