- Διαφήμιση -

Χθες βράδυ θέλοντας να ενημερωθώ για την τύχη της Δημοτικής μας Αγοράς είδα video από το Δημοτικό Συμβούλιο , διάβασα ρεπορτάζ , άρθρα …. μέχρι που με πήγε αργά .
Τι να σας πω εγώ ούτε μηχανικός είμαι , ούτε νομικός , ούτε οικονομολόγος . Παρόλα αυτά πικράθηκα και απογοητεύτηκα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και επειδή ο εγκέφαλος αναπτύσσει περίεργους μηχανισμούς σε αυτές τις περιπτώσεις , κοιμήθηκα με αυτές τις σκέψεις και ονειρεύτηκα μια Δημοτική Αγορά όπως εγώ θα την ήθελα , σαν νέος άνθρωπος και σαν γονιός.


Ονειρεύτηκα μια Δημοτική Αγορά … «Τεχνόπολις» !

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-


Ήτανε λέει ακόμα Δημοτική – ναι- δεν είχε δοθεί σε ιδιώτη . Είχε αναπαλαιωθεί σωστά (με ΕΣΠΑ) και δέσποζε υπέροχα στο κέντρο της πόλης , πλημμυρισμένη από παιδιά, νέους και δημιουργικούς ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ονειρεύτηκα πως κάθε «μαγαζάκι» είχε μετατραπεί σε εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης . Ζωγραφική , πηλός, χειροτεχνίες, μουσική και θέατρο. Κάθε λογής τέχνη σκορπισμένη σε αυτό το διατηρητέο κτίριο.
Και η εσωτερική αυλή , μύριζε όμορφα , ήταν καθαρή και γεμάτη λουλούδια , έτοιμη να υποδεχτεί εκθέσεις , συναυλίες , παραστάσεις και γιορτές.Και τα Χριστούγεννα στολισμένη με κάλαντα και ευχές γεμάτη.
Ονειρεύτηκα ότι τα παιδιά μας περνούσαν χρόνο χαρούμενο και δημιουργικό εκεί και δεν γυρνούσαν άσκοπα στους επικίνδυνους πεζόδρομους ή στις χαλασμένες και βρώμικες παιδικές χαρές.
Ονειρεύτηκα πως πολλοί γνωστοί μου συνδημότες μου, δάσκαλοι πάνω στα πολιτιστικά , που τώρα είναι άνεργοι και αναγκάζονται να κάνουν άσχετες δουλειές για να ζήσουν , είχαν βρει απασχόληση εκεί και μαζί και την χαμένη τους ελπίδα.
Και εγώ καμάρωνα … για τα παιδιά , για εμάς , για την πόλη μας.
Γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με εμπορικές συναλλαγές , έρχεται επενδύοντας στις νέες γενιές , επενδύοντας στην παιδεία και στην κουλτούρα ενός τόπου.
Η Δημοτική Αγορά σαν αγορά για μένα έχει κάνει τον κύκλο της. Δεν μπορώ να την φανταστώ γεμάτη πάγκους με σταφύλια , μήλα ή φασόλια. Δεν μπορεί να είναι βιώσιμη έτσι . Δεν έχουμε τουρισμό για να αναζητήσουν και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Κορινθίας είναι αγρότες ακόμα μεγαλύτερο είναι ΚΑΙ αγρότες … ποιος θα αγοράσει λοιπόν…. Όταν πλέον παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα βρίσκεις εύκολα σε μεγάλα SUPER MARKETS, σε παραδοσιακά παντοπωλεία , σε e-shops ακόμα και στο μαγαζάκι της γειτονιάς.
Πόσο πολύ μας λείπει όμως ένας τέτοιος πολιτιστικός χώρος και μάλιστα να στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της πόλης. Το φαντάζομαι το βράδυ όμορφα φωτισμένο και γεμίζει η ψυχή μου.
Όνειρα και σκέψεις μπερδεύτηκαν στον ύπνο μου… Περίεργους μηχανισμούς που αναπτύσσει ο εγκέφαλος κάποιες φορές….

Νάνσυ Γιαννιδάκη

  • Δημοσιεύτηκε πρώτη φόρα στο fb στις 8 Σεπτεμβρίου 2017