- Διαφήμιση -

Eκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Κορινθίας, καθώς η ένταση των ανέμων αγγίζει τα 8 μποφόρ, ενώ νέο μέτωπο δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας, η οποία πέρασε πλέον και τα όρια του νομού Αττικής.

Φωτογραφία: AP Photo/Valerie Gache

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιεροθέου όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κοκκιναρέα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να οπισθοχωρούν. Στην περιοχή εγκλωβίστηκαν προσωρινά πολλοί πυροσβέστες, ωστόσο κατόρθωσαν να απεγκλωβιστούν χωρίς απώλειες.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Το τεράστιο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα και έχει πλέον επεκταθεί σε σπίτια, ενώ απεγκλωβίστηκαν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Φωτογραφία: AP Photo/Valerie Gache

«Αυτή την ώρα δίνουμε μεγάλη μάχη με σκοπό να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά. Θα έλεγα ότι έχουμε μια καλύτερη εικόνα από χθες», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σ. Κολοκούρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προσθέτοντας ότι ο άνεμος δυσκολεύει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Το δάσος που καίγεται ανεξέλεγκτα είναι πυκνό, παρθένο και με εύφλεκτα υλικά.

Φωτογραφία: AP Photo/Valerie Gache

Η νύχτα στο μέτωπο της φωτιάς αναμένεται δύσκολη, καθώς θα ενισχυθούν οι άνεμοι, και οι εκτιμήσεις είναι ότι το πρωί της Παρασκευής ίσως περιοριστεί με τη συνδρομή εκ νέου των εναέριων μέσων, τα οποία σταματούν τις ρίψεις με τη δύση του ηλίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η φωτιά υπολογίζεται ότι έχει κάψει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες περίπου 20.000 στρέμματα δάσους. Ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε ακόμη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε σε ελαιώνα από ανθρώπινο χέρι, λόγω καύσης κλαδιών και υπολειμμάτων ελαίου.

«Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.

Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. «Προφανώς, το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και αποτελέσματα», τόνισε.

Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris