Σήμερα, οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Κορινθίας βιώνουν μια αληθινή τραγωδία, βλέποντας τον μόχθο τους να εξαφανίζεται και την παράδοση που τους άφησαν οι πρόγονοί τους να γκρεμίζεται. Στη Στυμφαλία και τον Φενεό, η κρίση αυτή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις καθώς η πανώλη και η ευλογιά χτύπησαν την περιοχή αλύπητα, αφήνοντας πίσω τους τον αφανισμό της τοπικής κτηνοτροφίας.
Τα κοπάδια, που αποτελούν το θεμέλιο της ζωής και της εργασίας τους, εξαλείφονται υπό αυστηρούς κανόνες επιτήρησης, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν καν αν θα λάβουν κάποια αποζημίωση ή, εάν αυτό συμβεί, αν θα είναι αρκετή για να καλύψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
«Αν και όταν μας δοθούν τα χρήματα, όσα κι αν είναι, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την περιουσία που χάσαμε μέσα σε λίγες μέρες. Ένα μεγαλωμένο πρόβατο δεν είναι μηχανή να το ξανά αγοράσεις και να σου παράγει το ίδιο με το προηγούμενο», εξομολογείται ένας από τους κτηνοτρόφους, εκφράζοντας το βουβό πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι αυτοί.
Η περιοχή παραμένει σε καραντίνα, με τις μεταφορές να έχουν διακοπεί και τις δραστηριότητες να έχουν παγώσει, σε μια αναμονή που δεν υπόσχεται τίποτα άλλο από αβεβαιότητα και παρακμή. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην κτηνοτροφία. Πολλοί είχαν ονειρευτεί ότι θα αφήσουν τα κοπάδια τους στα παιδιά τους, τα οποία θα συνέχιζαν την παράδοση, αλλά τώρα η κληρονομιά αυτή χάνεται, καθώς η απελπισία τους αποτρέπει από κάθε σκέψη για το μέλλον.
«Αποζημιώσεις για γέλια»
Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφική περίοδο για τους κτηνοτρόφους, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, η οποία προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.
Συγκεκριμένα:
- Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250) ευρώ
- Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι για… γέλια και έγιναν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Και αυτό γιατί, ο Μ.Ο. των κοπαδιών στην χώρα είναι 3,5 ετών, κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι, άρα σχεδόν κανείς δεν έλαβε αποζημίωση 250 ευρώ ανά ζώο. Βέβαια, και αυτοί που έχουν μικρά ζώα, απαιτείται να καταθέσουν πιστοποιητικά καθαροαιμίας την στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημοι φορείς πιστοποίησης στη χώρα. Κτηνοτρόφος στην Γόρτυνη, που είχε χάσει 1.800 ζώα από πανώλη, όταν κατέθεσε πλήρη φάκελο για να λάβει αποζημίωση του εγκρίθηκε το ποσό των 136 ευρώ ανά ζώο», σχολίασε ο Δημήτρης Μόσχος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων
Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και ορατές παντού.
Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων ζητά άμεσα μέτρα, όπως τον εμβολιασμό των ζώων, για να σωθεί ό,τι μπορεί ακόμη να σωθεί. Ωστόσο, οι διαδικασίες προχωρούν με αργό ρυθμό, και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας ότι το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό.
Αυτή η κρίση δεν είναι μόνο τοπική, αλλά αγγίζει κάθε ψυχή που κατανοεί την έννοια της κληρονομιάς και του αγώνα. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν από την πολιτεία να δει από κοντά τον αγώνα τους, να αφουγκραστεί τον πόνο τους και να προτείνει λύσεις που θα διασώσουν την παράδοση, την ταυτότητα και το μέλλον της κτηνοτροφίας της ορεινής Κορινθίας.
Comments