4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ6_ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της κονσέρβας και ο αγώνας για το πιο πρακτικό ανοιχτήρι

0

Η κονσερβοποίηση είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Για χιλιετίες, οι άνθρωποι εφευρέθηκαν τρόποι διατήρησης της τροφής, επειδή μετά από την αφθονία, κατά κανόνα, ήταν συνήθως χρόνος λιμοκτονίας. Η προετοιμασία των υπεραστικών πεζοποριών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, οδήγησε στην εφεύρεση μιας βολικής συσκευασίας – μιας κονσέρβας. Στη συνέχεια ήρθε ο αγώνας για το ποιος θα φτιάξει το πιο πρακτικό ανοιχτήρι για κονσέρβες.

Ιστορία

Εχει εφεύρει έναν τρόπο να συσκευάσει τα τρόφιμα σε ένα κουτί του Nicolas Upper, ο οποίος το 1809 στη Γαλλία κατοχύρωσε μια τεχνική για τη διατήρηση τροφίμων σε γυάλινα και μεταλλικά κουτιά. Το αποτέλεσμα της έρευνας του ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Τα προϊόντα παρέμειναν εδώδιμα εδώ και πολύ καιρό, πράγμα που αποδείχθηκε ότι συνέβη, καθώς ο γαλλικός στρατός άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Το μειονέκτημα ήταν η ευθραυστότητα και το μεγάλο βάρος γυάλινων βάζων και η σκουριά σε δεξαμενές χάλυβα.

Το 1810, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Peter Durand κατοχύρωσε ένα νέο κουτί. Ο εφευρέτης πρότεινε να χρησιμοποιηθεί μια επίστρωση μη σιδηρούχων μετάλλων, η οποία διαχώρισε τον χάλυβα από το περιεχόμενο του δοχείου, έτσι ώστε να μην σκουριάζει. Ήδη το 1812, οι Βρετανοί άρχισαν να παράγουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε βιομηχανικές ποσότητες. Το μειονέκτημα της αγγλικής τεχνογνωσίας ήταν το βάρος. Η μερικές φορές μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από το περιεχόμενό της. Ήταν δυνατή η λήψη φαγητού από το κουτί χρησιμοποιώντας ένα τσεκούρι ή μια καλέμι με ένα βαρύ σφυρί.

Ήταν μόνο στα μέσα του XIX αιώνα που άρχισαν να χρησιμοποιούν λεπτό χάλυβα κασσίτερο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για τα σύγχρονα κουτιά.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, ο Ezra Warren ήρθε με ένα μαχαίρι ιδιόμορφου σχήματος, με δύο λεπίδες. Το 1858, κατοχύρωσε την εφεύρεση του. Μια (αιχμηρή) λεπίδα άνοιξε το βάζο, σκισμένη κασσίτερο, η άλλη (αμβλύ) κράτησε το μαχαίρι στην άκρη του βάζου. Το 1860, οι κατασκευαστές κονσερβοποιημένων τροφίμων άρχισαν να πωλούν δοχεία με ανοιχτήρι κονσερβών.

Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, για τις ανάγκες του στρατού, εφευρέθηκε ένα απλό ανοιχτήρι για κονσέρβες κασσίτερου – ένα κλειδί κασσίτερου. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός είναι ο Αμερικανός John Speaker. Ο απλός και αποδοτικός σχεδιασμός γρήγορα κατέκτησε την αγορά, διεισδύοντας ακόμη και πίσω από τη σιδερένια κουρτίνα. Η σοβιετική βιομηχανία γνώρισε αυτή τη μέθοδο ανοίγματος, ωστόσο, εφαρμόστηκε σε κιβώτια με ασφάλειες για χειροβομβίδες και μετά σε κουτιά ψευδαργύρου για φυσίγγια.

Στη Ρωσία, τα κονσερβοποιεία ξεκίνησαν την ιστορία τους τον 19ο αιώνα, το 1870. Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσαν ήδη πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. Ξεκίνησε να παράγει μαζικά ψάρια (στο Astrakhan) και το κρέας (στη Μόσχα) κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Έχει κατακτηθεί και η παραγωγή ανοιχτήρι δοχείων.

Κατά τη σοβιετική εποχή, η παραγωγή κονσερβών αυξήθηκε. Καθώς οργανώθηκαν εργοστάσια κατασκευής μηχανημάτων ανακύκλωσης απορριμμάτων και η παραγωγή δοχείων ανοίγματος δοχείων και τα πιο διαφορετικά μοντέλα. Το πιο δημοφιλές ήταν το κλασικό ανοιχτήρι κονσερβών πριν την επανάσταση που ονομάζεται “κεφάλι ταύρου”, με μια άνετη ξύλινη λαβή, και την ίδια στιγμή ένα ανοιχτήρι μπουκαλιών τοποθετήθηκε πάνω του. Αυτό το μοντέλο παράγεται στην εποχή μας.

Ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα, οι συσκευές ανοίγματος δοχείων άρχισαν να συμπεριλαμβάνονται στο κιτ εργαλείων των πτυσσόμενων μαχαιριών και των πολυεργαλείων που παράγονται για τις ανάγκες των στρατών και στη συνέχεια με επιτυχία κατακτηθεί από τους τουρίστες. Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σύνολο εργαλείων για έναν τουρίστα χωρίς κανένα ανοιχτήρι κονσερβών.

Τον 20ο αιώνα, οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν σκεύη κουζίνας και σκεύη, ανέλαβαν επίσης ενεργά την ανάπτυξη της παραγωγής διαφόρων ανοιχτήριων μπουκαλιών. Εκτός από τις φορητές φορητές επιλογές, εμφανίστηκαν σταθερές, επιτραπέζιες και ηλεκτρικές μονάδες. Μερικοί είναι μαζικοί και όχι χωρίς αισθητική. Τα μοντέρνα δείγματα κουζίνας δεν χρειάζονται πλέον μυϊκή δύναμη και, τοποθετώντας το στο εσωτερικό της κουζίνας, χρησιμεύουν ως καλοί βοηθοί για τις νοικοκυρές.

Τα εντελώς ανόμοια είδη συσκευών ανοίγματος δοχείων

Η ανάπτυξη συσκευών ανοίγματος δοχείων έχει οδηγήσει στην εμφάνιση μιας ευρείας ποικιλίας, συχνά εντελώς ανόμοιων δομών.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι το ενσωματωμένο κλειδί, διαθέσιμο σε κουτιά κατασκευασμένα ειδικά με αυτή την απλή συσκευή. Τα καπάκια τέτοιων δοχείων έχουν ένα ειδικό αυλάκι κατά μήκος της φλάντζας. Αν τραβήξετε το κλειδί ομοιόμορφα, η τράπεζα ανοίγει και η άκρη που προκύπτει, παρά τη συντηρητικότητα του κασσίτερου σε αυτό το μέρος, αποδεικνύεται αρκετά ασφαλής, αλλά το καμπύλο καπάκι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως προβλέπεται.

Μια άλλη παραλλαγή του ενσωματωμένου κλειδιού είναι η συστροφή του καπακιού σε ρολό., με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του βάζου να είναι διαθέσιμο. Η μέθοδος έχει λάβει την ευρύτερη κατανομή κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Και στις δύο περιπτώσεις, η παραγωγή κονσερβών απαιτεί κάποια επιπλοκή του σχεδιασμού τους. Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των κλειδιών που περιγράφηκαν ήταν η αξιοπιστία τους στον τομέα, όταν είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα ειδικό αυτόνομο ανοιχτήρι. Για το λόγο αυτό, τέτοιες τράπεζες με κλειδιά άρχισαν να κάνουν στρατιωτικές μερίδες.

Στις συνθήκες των αποστολών και της τακτικής πεζοπορίας, η διασφάλιση της ασφάλειας των εργαλείων είναι πολύ πιο εύκολη. Ένα σύγχρονο πτυσσόμενο μαχαίρι, το οποίο διαθέτει ένα σύνολο λεπίδων και εργαλείων, σχεδόν σίγουρα περιλαμβάνει το απλούστερο ανοιχτήρι κονσερβών.

Οι ειδικές εξελίξεις για τις νοικοκυρές οδήγησαν στην εμφάνιση ανοιχτήριων μπουκαλιών με διάφορες τεχνικές λύσεις που μειώνουν τη φυσική προσπάθεια κατά το άνοιγμα ενός δοχείου. Μία από τις βασικές κατευθύνσεις ήταν ανάπτυξη ανοίγματος με μηχανισμό σύσφιξης και περιστρεφόμενη λαβή συνδεδεμένη με τον τροχό κοπής. Υπάρχουν πολλές επιλογές για μια τέτοια συσκευή. Η σημαντικότερη διαφορά είναι η ελάχιστη προσπάθεια που εφαρμόστηκε στη διαδικασία ανοίγματος. Το μηχανικό ανοιχτήρι κόβει απαλά το βάζο είτε στο χείλος είτε αμέσως κάτω από αυτό.

Η εμφάνιση των ηλεκτρικών μηχανισμών ανοίγματος μπουκαλιών ήταν μια φυσική εξέλιξη των μηχανικών μοντέλων.στην οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, απαιτούνται οι προσπάθειες του ανθρώπου. Ακόμη και φορητές ηλεκτρικές συσκευές με μπαταρίες, όλες οι μηχανικές λειτουργίες εκτελούνται ανεξάρτητα.Το αυτόματο ηλεκτρικό άνοιγμα επέτρεψε να αποθηκεύσετε ένα άτομο από το να κρατάτε το βάζο. Απαιτείται μόνο η τοποθέτησή του στη συσκευή και το τέλος της διαδικασίας για εξαγωγή.

Μεταξύ των σύγχρονων εξοπλισμού κουζίνας μπορεί να βρεθεί αρκετά μαζική και από αυτό το βιώσιμο ανοιχτήρι γραφείου. Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές είναι κατασκευασμένες από αρκετά ανθεκτικά υλικά, τα οποία επιτρέπουν τη μακροχρόνια λειτουργία τους. Εγκαθιστά ένα tabletop ανοιχτήρι σε καουτσούκ πόδια, το οποίο εμποδίζει την ολίσθηση. Το δοχείο είναι στερεωμένο σε ειδική θήκη και, περιστρεφόμενο, κόβεται αυτόματα κατά μήκος της άκρης με ένα κοφτερό μαχαίρι από ανοξείδωτο χάλυβα.

Πολλά μοντέλα επιτραπέζιων υπολογιστών είναι εφοδιασμένα με μια θήκη με μαγνήτη, σκοπός της οποίας είναι όχι μόνο η σταθερή στερέωση του δοχείου αλλά και η συγκράτηση του καπακιού μετά το άνοιγμα του δοχείου.

Σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες, το λεγόμενο επαγγελματικό ανοιχτήρι μεγάλων διαστάσεων και δύναμης χρησιμοποιείται συχνά για να ανοίξει μεγάλα κουτιά. Διαφέρει από τις οικιακές συσκευές από την ικανότητα να ανοίγει τράπεζες κατά βάρος άνω των 1,2 kg. Οι αυξημένες απαιτήσεις για τη δύναμη, τη σταθερότητα και την απόδοση τέτοιων συσκευών επηρεάζουν την τιμή τους. Αυτό είναι ίσως το πιο ακριβό, αλλά ταυτόχρονα μια καθολική έκδοση της συσκευής για το άνοιγμα τυχόν κουτιών.

Πηγές:

Enduro Riding 5 στους Αγίους Θεοδώρους στις 28 Ιανουαρίου

Previous article

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.