5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας- Ένα υπέροχο στολίδι για την Κορινθία

0

Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας- Ένα υπέροχο στολίδι για την Κορινθία

Γράφει η Γωγώ Καρακούση

Σε αυτή τη ζωή έχω την τύχη να γνωρίζω συνεχώς αξιόλογους ανθρώπους. Ένας από αυτούς είναι η Μαρίκα Γεωργίου. Όταν πρωτοπήγα στο μικρό εκείνο Μουσείο που διατηρούσε στην Περαχώρα Κορινθίας, θυμάμαι πως έφυγα με μια ζεστασιά στην ψυχή. Ίσως ήταν το πιο ατμοσφαιρικό μουσείο που έβλεπα. Και ναι έχω επισκεφτεί πολλά. Ήταν απλό, λιτό όπως και η ίδια άλλωστε άνθρωπος απλός μα τόσο γεμάτος. Με ξενάγησε σε όλο το χώρο μου εξήγησε κάθε αντικείμενο και έφυγα έχοντας την αίσθηση ότι δεν είχα επισκεφτεί μουσείο αλλά το σπίτι της. Τα εκθέματα πολλά, ο χώρος όμως μικρός και χωρίς τα αναγκαία εκείνα στοιχεία που διασφαλίζουν τη σωστή διαφύλαξη των κειμηλίων/εκθεμάτων.

Με τη Μαρίκα γίναμε φίλες, άλλωστε από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ήταν σαν να τη γνώριζα από χρόνια. Υπέροχος άνθρωπος, από αυτούς που έχουν αυτό το απροσδιόριστο «κάτι» που δε μπορείς να εξηγήσεις με λόγια των ανθρώπων.  Ίσως και η κοινή αγάπη για το ίδιο αντικείμενο, ίσως οι γνώσεις που έχει, ίσως η γλύκα της ψυχής της, ακόμα το ψάχνω αυτό το «κάτι». Μιλήσαμε ξανά αρκετές φορές, συναντηθήκαμε κρατήσαμε επαφή. Με χαρά έμαθα ότι το Μουσείο βρήκε δικό του χώρο και ήτανε σα μικρό παιδί με το χριστουγεννιάτικο δώρο όταν

μου το ανακοίνωσε. Όταν έχεις μοχθήσει τόσο πολύ για κάτι, φαίνεται, γίνεται παιδί σου, θέλεις να το δεις να προχωράει να εξελίσσεται, να έχει συνέχεια. Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στα εγκαίνια. Χαίρομαι που η Κορινθία, η Περαχώρα απέκτησε έναν θησαυρό, ένα υπέροχο μουσείο με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει Μουσεία των Μητροπόλεων. Εδώ η παράδοσή μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα κειμήλιά μας βρήκαν χώρο άνετο, που θα τους εξασφαλίσει μια νέα ζωή. Αξίζει να το επισκεφτείτε.

 

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Previous article

Σήμερα οι Γουρουνοκαβγάδες στην Γκούρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.