1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΛΛΑΔΑ

Εγκαίνια Έκθεσης Μικρασιατικών Κειμηλίων στη Νέα Υόρκη

0

Στις 29 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Ενθύμια από τη Μικρά Ασία: Καθημερινή ζωή, Καταστροφή, Μετεγκατάσταση” που πραγματοποιεί ο Σύλλογος “Νέες Κυδωνίες” από το Αιγάλεω, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Υόρκη.

Όπως αναφέρει η κ. Ευστρατιάδου, ήταν μια βραδία συγκινητική, που ανέδειξε το Μικρασιατικό Πολιτισμό και το δυναμισμό του λαού μας.

Στην αίθουσα του Προξενείου δέσποζαν καλαίσθητα τοποθετημένα Ιστορικά κειμήλεια από τη Μικρά Ασία , φωτογραφίες Προσφύγων Μικρασιατών, ταυτότητες προσφυγικές, και έγγραφα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Κωνσταντίνου, Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, με Ιστορική αναφορά στα 101 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, το δράμα αλλά και το θετικό αποτέλεσμα που είχε ο διωγμός , η εγκατάσταση και η Προσφορά των Μικρασιατών Προσφύγων στη χώρα μας.

Ακολούθως ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Κουτούλιας, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. μετά από την παρουσίαση των κειμηλίων το 2017 στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης στο Ιστορικό Κτίριο Καπετανάκη επί της Προκυμαίας ,να πραγματοποιήσουν την Έκθεση στη Νέα Υόρκη, την συμπαράσταση που βρήκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, τον κ. Πρόξενο κ. Κωνσταντίνου, με την παρουσία ομάδας μελών του Συλλόγου παρέστησαν στα Εγκαίνια.

Ακολούθησε η εξαιρετική ομιλία του Αρχ/που κ.κ. Ελπιδοφόρου για τη σημασία της Έκθεσης , για την προσφορά των Προσφύγων στη Νεότερη Ελλάδα, τη δυναμική του λαού μας μετά από τραγωδίες να ανασυντάσσεται και να μεγαλουργεί, αλλά και τη δράση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου που “ζωντανεύει εκ του τάφου τους”, Μητροπόλεις, να ανοίγει και να αναστηλώνει Ναούς που λειτουργούν στη Μικρά Ασία, καθώς και την καλλιέργεια Μνήμης στους νεότερους.

Παρών ο Σεπτός τέως Αρχιεπίσκοπος σεβάσμιος Δημήτριος, Κυβερνητικοί Παράγοντες, Διπλωμάτες, Ομογενείς της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ από Ελληνικά εδέσματα και με Μικρασιάτικα Τραγούδια από την Ειρήνη, με τη συνοδία βιολοντσέλου όπου συγκινημένοι οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγουδούσαν.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως 19-12-2023 στο κτίριο του Γενικού Προξενείου μας.

Συγχαρητήρια στο Μικρασιατικό Σύλλογο “Νέες Κυδωνίες” στον Πρόεδρο κ. Κουτούλια και στα Μέλη του ΔΣ , αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το πρακτικά ίσως δύσκολο , αλλά πολύ σημαντικό εγχείρημα με το άψογο αποτέλεσμα .

Από την παρευρεθείσα Πρόεδρο της “Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου
κ. Βασιλική Ευστρατιάδου Δημητροπούλου

Τι θα γίνει επιτέλους με την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημόσιου χώρου στην Κόρινθο;

Previous article

Προς Κορινθίους: Ξεκινάει σήμερα η έκθεση ζωγραφικής του Κώστας Πρωτοπαπά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.