2_ΕΛΛΑΔΑ6_ΙΣΤΟΡΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αντιτορπιλικό “Βέλος”: Η ιστορία του πολεμικού πλοίου

0

Το Βέλος ΙΙ (αντιτορπιλικό) / D-16 είναι αντιτορπιλικό τύπου Fletcher του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού.

Πολεμική Δράση

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ η Ελληνική Σημαία και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου, πήρε μέρος στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987.

Ο ιστορικός κυβερνήτης Νίκος Παππάς και το πολιτικό άσυλο στην Ιταλία

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Νικόλαο Παππά (1929 – 2013), αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση των μελών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σχολιάστηκε έντονα από τα διεθνή μέσα και έπληξε σημαντικά την εικόνα και το γόητρο του καθεστώτος.

Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στη χούντα των συνταγματαρχών.

Σήμερα είναι Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριου του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε επίσημα ξεκινήσει Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τέσσερα «αδελφά» πλοία, αυτού του τύπου διασώζονται ακόμη στον κόσμο.

Παραλίγο να βυθιστεί λόγω της κακοκαιρίας

Το Σάββατο 18/11/2023, μία ημέρα μετά την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε, για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2023), στο έλεος των κυμάτωνκαι των ισχυρών ανέμων που έπληξαν τον Θερμαϊκό, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές φθορές στην πρύμνη του.

Χαρακτηριστικά 

 • Εκτόπισμα: 2100/2924 ΤΝ.
 • Διαστάσεις: 114,6Χ12Χ5,5 μέτρα.
 • Ταχύτητα: 38 κόμβοι.
 • Πλήρωμα: 273 άτομα
 • Οπλισμός:
  4 πυροβόλα 5’’/38
  3 δίδυμα πυροβόλα 3’’/50 RF
  πενταπλός Τ/Σ επιφανείας
  6 Τ/Σ Α/Υ τορπιλών
  HEDGEHOG, Β.Β.

Δείτε Ακόμα:

«Βέλος» εκ των έσω κατά της δικτατορίας

 

 

Δωρεάν test κορονοϊού στο Κιάτο

Previous article

2 & 3 Δεκεμβρίου στο Ξυλόκαστρο το 1ο Συμπόσιο Συμμάχων & Χορηγών του Προγράμματος “Ακούμε τους Νέους”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.