Η Κόρινθος το 1924 είχε την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου που Ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Κορίνθου Δαμασκηνό και έκλεισε το 1971 επί χούντας με απόφαση της Ιεράς Συνόδου με αρχιεπίσκοπο τον Ιερώνυμο Α΄.
Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου που κατά πολούς “Εξορίστηκε” στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου λειτούργησε το 1977 ως 4τάξιο μέχρι το 2006 και ως 3τάξιο από τότε μέχρι και το 2010 όπου ανέστειλε την λειτουργία του και συγχωνεύτηκε με το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτρας με έδρα την Πάτρα, γιατί σ’ αυτό το Λύκειο, παρότι είναι πολύ νεώτερο, φοιτούσαν τη χρονιά εκείνη 39 μαθητές.
Το ένδοξο παρελθόν
Ήταν το μοναδικό στην Πελοπόννησο που διέθετε οργανωμένο Οικοτροφείο – Εστία, υπό την ευθύνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και είχε ως σκοπό την μέριμνα για δωρεάν σίτιση και διαμονή των μαθητών και των σπουδαστών του ΙΕΚ Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης.
Η πορεία των Εκκλησιαστικών Σχολείων της χώρας μας ήταν καλή μέχρι το σχολικό έτος 1998-99 όταν έγινε η μεταρρύθμιση Αρσένη επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, σύμφωνα με την οποία τα Εκκλησιαστικά Σχολεία εντάχθηκαν στο ενιαίο σύστημα. Στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου μαθήτευσαν 100αδες μαθητές από τη Πελοπόννησο 1979 – 2010.
Το τέλος
Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου έκλεισε ουσιαστικά στις 30/6/2010 και τυπικά κλείνει στις 31/8/2010 και μαζί του έκλεισαν και άλλα 7 Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Αξίζει να ειπωθεί πως ακόμα στις μέρες μας η εκκλησία είναι διχασμένη για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ήταν μια βόμβα στα θεμέλια της Εκκλησιαστικής Δ/θμιας Εκπ/σης αφού μπήκε η ταφόπλακα στα Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Βέβαια, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος και άλλοι Επίσκοποι, εξαπατήθηκαν από την Υπουργό κα. Γιαννάκου, γιατί ο νόμος ήταν διαφορετικός από
Ο τελευταίος διευθυντής του Εκκλησιαστικού λυκείου ήταν ο Βλάσσης Ανδρικόπουλος.
Το παρόν
Σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο, ρημαγμένο, με κάποια από τα στοιχεία του να θυμίζουν πως εδώ κάποτε υπήρχαν δεκάδες μαθητές που ακολούθησαν τα βήματα της ιεροσύνης.
Το ελπιδοφόρο μέλλον
Μετά απο 13χρόνια από την αναστολή λειτουργίας του με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κορίνθου για μία σημαντική επένδυση δημιουργίας ενός διορθόδοξου πνευματικού ιδρύματος και συνεδριακού κέντρου.
Οπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει το εν λόγω Ιδρυμα, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους, με αντικείμενο δράση ενθάρρυνσης της ανάπτυξης της τέχνης της μουσικής στην ΠΕ Κορινθίας”, αναφέρεται από την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με όσα μάθαμε στον σχεδιασμό του Μητροπολίτη είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα μεγάλο χωριό που θα φιλοξενήσει κάθε μορφής πνευματικές δραστηριότητες: συνεδριακό κέντρο, χριστιανικές κατασκηνώσεις, διάφορες σχολές μαθητείας, χώρους φιλοξενίας, χώρους αναψυχής, κατηχητικά κ.λπ.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από προγράμματα της περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΕΠ 2021-2027), αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης (από τομεακό πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου).
Comments