1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ2_ΕΛΛΑΔΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 70 απολύσεις εργαζομένων απάντησε η Landis στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό από τους μετρητές

0

Ήταν αναμενόμενο και έγινε πράξη. Η landis and gyr δεν ανανέωσε σήμερα τις συμβάσεις 70 εργαζομένων στην επιχείρηση. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως έχει μειωθεί η παραγωγή στην “γραμμή” που εξυπηρετούσαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, αλλά φαίνεται πως αυτή η απόφαση αποτελεί την πρώτη αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την προσφυγή της εταιρείας εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ.

Πλέον 70 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά και οι πληροφορίες λένε πως έπονται και άλλες απολύσεις, το επόμενο διάστημα.

Σε νομικό επίπεδο, πάντως η εταιρεία θα συνεχίσει τον αγώνα της. ‘Άλλωστε είχε ήδη προαναγγείλει την προσφυγή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εφόσον δεν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια μετρητών κατανάλωσης ρεύματος.

Θυμίζουμε ότι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) απέκλεισε την εταιρεία από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, για την προμήθεια έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος υιοθετώντας ως κριτήριο του αποκλεισμού, ότι η Landis+Gyr δεν είχε περιλάβει δέσμευση στο ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης για το εργοστάσιο που θα παράγει τους έξυπνους μετρητές (δηλαδή τον υπεργολάβο), παρότι η εταιρεία ανέφερε στον φάκελό της ότι θα αξιοποιήσει το εργοστάσιο της Κορίνθου.

Απαντώντας στην ΕΑΑΔΣ η εταιρεία είχε ανακοινώσει δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα ακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση της και δεύτερον ότι θα αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες επενδύσεις ανάπτυξης του εργοστασίου στην Κόρινθο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Landis έχει επενδύσει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις της στην Κόρινθο, καθιστώντας το εργοστάσιο της Ελλάδας το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Τελικά, η Landis & Gyr προσέφυγε ήδη κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (η οποία απέρριψε την προσφυγή) καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αφενός αναστολή του διαγωνισμού (η απόφαση επ’ αυτού αναμένεται σε 15 ημέρες) και αφετέρου ακύρωση της απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή, για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σε ορίζοντα 2,5 μηνών.

Τις θέσεις της εταιρείας παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr Group Werner Lieberherr και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr στην Ελλάδα Αριστείδης Παπάς, σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατέχει το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα (Κόρινθο) που απασχολεί 900 εργαζόμενους και εξάγει την παραγωγή σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Χαρακτήρισαν άδικη και παράνομη την απόφαση αποκλεισμού τους από τον διαγωνισμό και υποστήριξαν ότι η επιχειρηματολογία στην οποία βασίστηκε αυτή (ότι δηλαδή η Landis+Gyr παρέλειψε να δηλώσει το εργοστάσιο στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών) δεν ευσταθεί καθώς – όπως είπαν – προσδιόρισαν το ελληνικό εργοστάσιο ως φορέα παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές στην αίτηση του διαγωνισμού.

Πρόσθεσαν ότι αν υπήρχε ασάφεια ο ΔΕΔΔΗΕ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας υποχρεούτο να ζητήσει διευκρινίσεις από τον προσφέροντα. Ανέφεραν ακόμη ότι αν δεν ευοδωθούν οι προσφυγές της εταιρείας, τότε οι επενδύσεις που γίνονται ή σχεδιάζονται στο εργοστάσιο της Κορίνθου, μεταξύ άλλων για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, θα επανεξεταστούν.

Στην landis πνέουν μένεα και κατά της κυβέρνησης θεωρώντας ότι υπήρξε πολιτικός δάκτυλος στον αποκλεισμό της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2021 ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εργοστάσιο, στο πλαίσιο ευρύτερης επίσκεψής του στην Κορινθία, η οποία ακυρώθηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα. Κατά πολλούς, εκείνη η ακύρωση της επίσκεψης, σχετίζεται με την σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της Ενέργειας και την προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών στο επιχειρηματικό πεδίο

 

Αύριο αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας – Οι ποινές για τους παραβάτες

Previous article

Λέχαιο: Τροχαίο με ντελιβερά έξω από το Εμπορικό Πάρκο στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.