3_ΚΟΣΜΟΣ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις 07//07/2023 καταστράφηκε και το τελευταίο γνωστό απόθεμα χημικών όπλων του κόσμου

0

Όλα τα κράτη του κόσμου συμφώνησαν το 1997 κατά τη διάρκεια του Chemical Weapons Convention, να καταστρέψουν όλο το απόθεμα χημικών όπλων μέσα σε 10 χρόνια. Οι περισσότερες χώρες έπιασαν αυτόν το στόχο, ωστόσο ο ασύλληπτος όγκος των αποθεμάτων των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την περίπλοκη διαδικασία ασφαλούς παροπλισμού, ήταν ο λόγος που άργησε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της η χώρα.

Τώρα, σύμφωνα με επιστολή του Στρατού των ΗΠΑ στους New York Times, η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα, 7 Ιουλίου.

Η επικίνδυνη διαδικασία ολοκληρώθηκε από ρομπότ, τα οποία τρυπούν, αδειάζουν και πλένουν το όλμους και πυραύλους οι οποίοι είναι γεμάτοι θανατηφόρα αέρια. Τα αέρια διαλύονται σε καυτό νερό και αδρανοποιούνται είτε με βακτήρια είτε με καυστική σόδα. Το υγρό που απομένει έπειτα αποτεφρώνεται. Οι ομάδες ασφαλείας ελέγχουν πρώτα για διαρροές με χρήση ακτίνων Χ, καθώς πολλές από τις χημικές κεφαλές έχουν ηλικία δεκαετιών. Έπειτα, χρησιμοποιούν απομακρυσμένα ρομπότ για να ελαχιστοποιήσουν την επαφή τους με τα επικίνδυνα υλικά.

Ο Στρατός ήθελε αρχικά να ξεφορτωθεί τις κεφαλές, φορτώνοντάς τες σε πλοία και έπειτα βυθίζοντας τα πλοία, όπως είχε κάνει σιωπηλά και στο παρελθόν, αλλά οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ξεσήκωσαν αντιδράσεις.

Η τελευταία χρήση χημικών όπλων από τις ΗΠΑ έγινε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά συνέχισε να τα παράγει για δεκαετίες ως ένα αποτρεπτικό μέσο. Η δημόσια προσοχή στο θέμα ήρθε το 1968, όταν μυστηριώδεις θάνατοι αποκάλυψαν πως ο Στρατός αποθήκευε χημικά όπλα σε όλο το εύρος των ΗΠΑ και μερικές φορές έκανε δοκιμές σε ανοιχτό πεδίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τέλος των χημικών όπλων αφορά μόνο τα επίσημα, επιβεβαιωμένα αποθέματα. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πως συνεχίζει μυστικά την παραγωγή τους παρά το γεγονός πως κατέστρεψε τα τελευταία αποθέματα το 2017. Συριακές δυνάμεις και εξτρεμιστές του ISIS έχουν επίσης επιβεβαιωμένες χρήσεις χημικών όπλων τη δεκαετία του 2010.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία νίκη απέναντι σε μία ολόκληρη κατηγορία όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Επίθεση των Νεκρών: 6 Αυγούστου 1915 οχυρό Osowiec

Previous article

Σύλλογος Αγιονορίου”Ο Νικηταράς”: 6η Γιορτή Κτηνοτρόφου Παρασκευή 21 Ιουλίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.