2_ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογημένο το Ταμείο Ανάκαμψης

0

Του Άρης Χατζηγεωργίου efsyn.gr

Με «δώρα» ύψους 40 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να μεταβεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Αγιον Ορος, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδόθηκε σε «ράλι» έγκρισης πιστώσεων και ένταξης έργων σε ευρωπαϊκά κονδύλια ● Σαφής η προσπάθειά του να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι εκείνος που φροντίζει το «Περιβόλι της Παναγίας» και δεν επιτρέπεται στις ιερές μονές να λειτουργούν υπέρ άλλων κομμάτων προεκλογικά…

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για αποκαταστάσεις κτιρίων, επεξεργασία αστικών λυμάτων, ενεργειακή αναβάθμιση, αντιπυρική προστασία και μονοπάτια ενέκρινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις τελευταίες εβδομάδες για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους μόνο μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ιδιαίτερη αυτή μέριμνα αναμένεται να θυμίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, στην επικείμενη επίσκεψή του στον Αθω στην προσπάθειά του να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι εκείνος που φροντίζει το «Περιβόλι της Παναγίας» και δεν επιτρέπεται στις ιερές μονές να λειτουργούν υπέρ άλλων κομμάτων προεκλογικά. Μια απλή αναζήτηση στη Διαύγεια του ΥΠΕΝ δείχνει ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο υπήρξε ένα ράλι έγκρισης πιστώσεων και ένταξης έργων στα ευρωπαϊκά ταμεία. Αναλυτικά:

● Στις 18 Μαΐου 2023, ο τέως ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας υπογράφει την απόφαση ένταξης του έργου «Καινοτόμος ενεργειακή αναβάθμιση Ι.Μ. Βατοπαιδίου με χρήση Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)» στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της προγραμματικής περιόδου 2021-2025.

Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη είναι στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 5.003.129,09 ευρώ και έχει στόχο «την ελαχιστοποίηση της εκπομπής καυσαερίων, την αξιοποίηση της ανανεώσιμης πηγής της βιομάζας που είναι διαθέσιμη σε επαρκείς ποσότητες από το τοπικό δάσος της Μονής, την ενίσχυση του “πράσινου” ενεργειακού χαρακτήρα της Μονής σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο (Φ/Β σύστημα), την αύξηση του συντελεστή απόδοσης του θερμικού συστήματος με τη χρήση νέων τεχνολογιών ελέγχου, τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου (ενεργειακό κέντρο, μικροδίκτυο, τσιμενταύλακας) παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας και την ενίσχυση της πυρασφάλειας των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου της Μονής». Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 1/6/2023 και λήξης η 1/6/2025.

Πακέτο 20 έργων

● Στις 10 Μαΐου 2023 υπογράφεται η απόφαση για τον ορισμό υπόλογου διαχειριστή των 20 έργων συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά ξεκινούν με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θεωρητικά τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και αφορούν:

▶ Αποκατάσταση του Ιερού Κελίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (1.059.000 ευρώ).

▶ Δομική και λειτουργική αποκατάσταση τμήματος της βορειοανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου (1.862.000 ευρώ).

▶ Αποκατάσταση του παλαιού Αρσανά της Ιεράς Μονής Φιλοθέου (464.000).

▶ Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Σκήτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (325.000).

▶ Αποκατάσταση του κτίσματος του παλαιού Βαγεναριού του Ιερού Κελίου Αγίου Νικολάου «Δοντά» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και δημιουργία εκθεσιακού χώρου (389.500).

▶ Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ’ – Οσίου Σάββα στη Σκήτη της Αγίας Αννης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (302.500).

▶ Αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος του Αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στις Καρυές (1.692.000).

▶ Αποκατάσταση του Γ’ τμήματος της Ανατολικής Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ζωγράφου (1.649.000).

▶ Ανακατασκευή της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Β’), της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου (675.000).

▶ Αποκατάσταση του κελιού του Αγίου Νικολάου, περιοχή Καψάλα (Καρυές) της Ιεράς Μονής Ιβήρων (888.000).

▶ Αποκατάσταση της στέγης και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας του Κυριακού Ναού της Ιεράς Νέας Σκήτης της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου (314.000).

▶ Αποκατάσταση της νότιας κόρδας του μοναστηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου (1.760.000).

▶ Νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Ιεράς Μονής Ιβήρων (1.454.000).

▶ Αποκατάσταση της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Νέα Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, με την παράλληλη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της (407.500).

▶ Αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Ορους (1.512.000).

▶ Αποκατάσταση κτιρίων του Aντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές (1.397.000).

▶ Αποκατάσταση και ανάπλαση του Καθίσματος Παναγία της Ιεράς Μονής Γρηγορίου και του περιβάλλοντος χώρου (630.000).

▶ Ανακατασκευή και μερική αναστήλωση της Ιεράς Καλύβης «Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου (768.000).

▶ Αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Προκοπίου στο ομώνυμο κελί της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (576.000).

▶ Αποκατάσταση Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου Α’ Ιεράς Σκήτης Αγίας Αννης, Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (405.000).

Αβάδιστα

● Στο έργο για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρόμων πεζοπορίας, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ιερά Κοινότητα Αγίου Ορους εντάσσεται και μάλιστα με προνομιακούς όρους. Στη δεύτερη τροποποίηση του έργου, με ημερομηνία 2/5/2023, καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για συνολική χρηματοδότηση 29.770.000 ευρώ δήμοι, περιφέρειες ανά τη χώρα και το Αγιον Ορος.

Ορίζεται όμως ότι το 7% του προϋπολογισμού, δηλαδή πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, θα αφορά αποκλειστικά το Αγιον Ορος, ενώ το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ανά δημοτική ενότητα είναι 800 χιλιάδες και 1,5 εκατομμύριο για τις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομούς) που κηρύχθηκαν πυρόπληκτες την τελευταία εξαετία.

● Περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν για το Αγιον Ορος από το ΥΠΕΝ στις 18 Μαΐου 2023 για δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε «περιβαλλοντικά ευαίσθητους οικισμούς», έργο που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, «το έργο αφορά έργα συλλογής και αποχέτευσης των λυμάτων σε Ιερές Μονές του Αγίου Ορους και στους οικισμούς Καρυές και Δάφνη, έργα επεξεργασίας λυμάτων και έργα τελικής διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στους φυσικούς αποδέκτες της περιοχής».

● Στις 28 Μαρτίου 2023 το ΥΠΕΝ εγκρίνει τη διάθεση και κατανομή πιστώσεων, συνολικού ποσού 902.426,24 ευρώ, υπέρ της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Ορους Αθω για την υλοποίηση των σκοπούμενων έργων αντιπυρικής προστασίας Αγίου Ορους. Το έργο εντάσσεται στις «Δράσεις Μη δημόσιας Δασοπονίας» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2023».

Του Άρης Χατζηγεωργίου efsyn.gr

ΑΝΑΒΑΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στα Γεράνεια ενάντια στα αιολικά 11 Ιουνίου

Previous article

Μεγάλη γιορτή θα γίνει στο θέατρο Σολυγειας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.