5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8_ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑΚΟΡΙΝΘΟΣΚΟΡΙΝΘΟΣ

Η Κόρινθος τις δεκαετίες 60, 70 και 80 (φωτο)

0

Φωτογραφικά ντοκουμέντα της εξέλιξης (;) της Κορίνθου στις περασμένες δεκαετίες παρουσίασε ο ρέκτης αρχιτέκτονας Βασίλης Αυλωνίτης, μέσα από τρεις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την αναμόρφωση της κεντρικής λεωφόρου της Κορίνθου (Εθνικής Αντίστασης, πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου).

Και η λέξη “εξέλιξης” δεν παίρνει τυχαία ερωτηματικό, καθώς όπως θα δείτε, αλλά όπως σημειώνει και ο κ. Αυλωνίτης υπάρχει το ερώτημα “Πως έγινε αυτός ο μορφολογικός πολεοδομικός αχταρμάς του σήμερα;“.

Δείτε τι γράφει ο κ. Αυλωνίτης

Οι παλιές φωτογραφίες εκτός από τις αναμνήσεις που προκαλούν αποτελούν και αποτυπώσεις εικόνων χώρου στο πέρασμα του χρόνου.

Στο παράθυρο αυτό που λέγεται διαδίκτυο παλιές φωτογραφίες της πόλης μας, μας δίνουν μιά ευκαιρία να δούμε, να θυμηθούμε και να αναπολήσουμε παλαιότερες μορφές και τοπία κριμένα στο πίσω μέρος των αναμνήσεων.

Βλέποντας μιά σειρά από φωτογραφίες του κεντρικού δρόμου της πόλης των δεκαετιών ‘50, ‘60, ‘70 και ‘80 μου δημιουργήθηκε η προφανής απορία πως και πότε άρχισε να αλλάζει πολεοδομικά αυτή η πόλη. Πως έγινε αυτός ο μορφολογικός πολεοδομικός αχταρμάς του σήμερα;

Ποιο ήταν το πρώτο διώροφο του Οργανισμού που έπεσε και στην θέση του χτίστηκε η πρώτη πολυκατοικία; Ποια, στην συνέχεια, είχαν την ίδια τύχη;

Πολύ θα ήθελα να αντιπαραθέσω φωτογραφίες του πριν και του μετά για κάθε τέτοια περίπτωση!

Παρουσιάζω εδώ τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ανιστόρητων παρεμβάσεων, πολεοδομικών “εγκλημάτων” και του τραγικού ελλείμματος αγάπης για την πόλη που μας χαρακτηρίζει κοινωνικά σε όλα τα επίπεδα της διαστρωμάτωσης μας από τους απλούς συμπολίτες, αρχές, ιδιοκτήτες, εργολάβους, μηδέ των Μηχανικών εξαιρουμένων. Όλοι ένα χεράκι ..το έβαλαν!

Στην πρώτη φώτο βλέπουμε την αρχή της Εθνικής Αντιστάσεως (Βας. Κωνσταντίνου) φωτογραφημένη από τον Φλοίσβο στα τέλη του ‘50 αρχές ‘60. Μιά πόλη με στύλ και προσωπικότητα!

Στην δεύτερη φώτο δέκα χρόνια περίπου μετά, με το πρώτο έκτρωμα (*).

Στην τρίτη φώτο άλλα δέκα χρόνια μετά, τα επόμενα … χωρίς χρονολογική σειρά …

Τώρα, τι σχόλιο μπορώ ή και πρέπει να κάνω ;

[ (*) Το κτήριο το έψαξα μα δεν μπόρεσα να το εντοπίσω με μιά πρώτη ματιά. Όχι τίποτα άλλο μα μου έμειναν τα συχαρίκια στο χέρι …!][Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;]

Στην Βιβλιοθήκη του Κιάτου η Λένα Μαντά την Τετάρτη 14 Ιουνίου

Previous article

Εγκαίνια του νέου προπονητικού γηπέδου 5χ5 στο ΔΑΚ Κορίνθου την Τετάρτη 7 Ιουνίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.