1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Landis+Gyr και την Πρωτομαγιά

0

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη η αντιπαράθεση της διοίκησης της Landis+Gyr με το ΔΕΔΔΗΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση, λόγω του αποκλεισμού της από τη 2η φάση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλάμε για ένα έργο που ξεπερνάει το 1 δις ευρώ για το οποίο ανταγωνίζονται μονοπώλια κυρίως Αμερικάνικα, συνεργαζόμενα και με ελληνικές επιχειρήσεις με τη μορφή της κοινοπραξίας.

Σε αυτή την αντιπαράθεση η Landis απειλεί με περιορισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στο «σκεπτικισμό» της διοίκησης της πολυεθνικής για τη σκοπιμότητα της δημιουργίας νέας γραμμής παραγωγής κατασκευής φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ύστερα από αυτή την εξέλιξη.

Υπονοεί μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις εργαζομένων αν δεν αλλάξει η απόφαση για τον αποκλεισμό της! Προσπαθεί μάλιστα να πείσει τους εργαζόμενους ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα φταίει η εταιρία αλλά η αδικία σε βάρος της.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως όταν σκοπός της παραγωγής είναι το κέρδος, οι ανάγκες των εργαζομένων περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αυτός είναι ο ανταγωνισμός τους, για τα προτερήματα του οποίου προπαγανδίζουν κυβερνήσεις – αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους.

 

Κάθε μονοπωλιακός όμιλος, για να πετύχει την καλύτερη δυνατή θέση στο διεθνή ανταγωνισμό, για να βγάλει περισσότερο κέρδος, εφαρμόζει αντικειμενικά μια σειρά αντεργατικές επιλογές. Κλείνει και ανοίγει γραμμές παραγωγής, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς δουλειά, περιορίζει τα «κόστη», μειώνοντας μισθούς και παροχές, περιορίζοντας τα μέσα ασφάλειας και προστασίας κλπ, παράγει εκεί που θα βρει μεγαλύτερες επιδοτήσεις, χαμηλότερους μισθούς, περισσότερες φοροαπαλλαγές κλπ. Αυτό είναι το λεγόμενο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, για το οποίο κόπτονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σίγουρα είναι εύλογη η ανησυχία των εργαζομένων της  Landis. Αυτή η ανησυχία όμως δεν πρέπει να γίνει εργαλείο στα χέρια της εταιρίας στην αντιπαράθεση της με την Κυβέρνηση.  Οι εργαζόμενοι της Landis όπως και η ίδια η εταιρία ομολογεί, έχουν δείξει την αξία τους, έχουν φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία της ελβετικής πολυεθνικής, και δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να παίζουν στις πλάτες τους επιχειρηματικά παιχνίδια.

 

Να μη δεχτούν καμιά απειλή για απόλυση σε οποιαδήποτε περίπτωση πόσο μάλλον όταν είναι εμφανές πως ο πολυεθνικός όμιλος της «Landis+Gyr» δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε διάφορες χώρες και πωλήσεις σε πολλές περισσότερες. Άλλωστε οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για τα υπέρογκα κέρδη. Το 2021 αυτός ο μονοπωλιακός κολοσσός, είχε καθαρά έσοδα 728 εκατ. δολαρίων, κέρδη 186,5 εκατ. και ανεκτέλεστες παραγγελίες 3,4 δισ. δολάρια.

 

Την ίδια κατάσταση ανασφάλειας και ανεργίας αντιμετώπισαν και οι εργαζόμενοι στην Ελβετία και τη Βρετανία όταν η εταιρεία μετέφερε στην Κόρινθο από τα συγκεκριμένα κράτη τις γραμμές παραγωγής. Το πρόβλημα όμως δε θα λυθεί αν οι εργαζόμενοι στοιχηθούν πίσω από τις επιδιώξεις της εταιρείας. Υπάρχει μπόλικη πείρα και πολλά παραδείγματα από αντίστοιχες περιπτώσεις όπου τα αφεντικά, χρησιμοποιούν τους εργάτες ως μοχλό πίεσης για να κερδίσουν αυτό που θέλουν στη συνέχεια όμως τους πετάνε από δω και από κει, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Hellas Can, που απολύει 39 εργαζόμενους καταργώντας ένα ολόκληρο τμήμα της παραγωγής, τη στιγμή που στο διπλανό τμήμα η εντατικοποίηση και τα 12-ωρα χτυπάνε κόκκινο.

 

Να συνειδητοποιηθεί ότι η ανάπτυξή τους, οι επενδύσεις τους, οι ανταγωνισμοί τους και τα κέρδη τους έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Έτσι για να έχει σταθερή και σίγουρη δουλειά ο εργάτης, πρέπει καταρχήν η παραγωγή να είναι σταθερή. Να απαντά ένας κλάδος ή μια εργοστασιακή μονάδα στις ανάγκες της κοινωνίας. Να καταγράφονται οι ανάγκες του λαού και να παίρνονται μέτρα για την ικανοποίησή τους. Να διασφαλίζονται μηχανήματα, εργοστάσια, το απαραίτητο προσωπικό και η αντίστοιχη τεχνογνωσία. Να υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη ζωή του πληθυσμού της χώρας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο που απαντά στις ανάγκες όλων των εργαζομένων και της  «Landis+Gyr», χρειάζεται να οργανωθεί η πάλη και οι διεκδικήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά αλλά και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους. Απέναντι στις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού που τα στηρίζει να προταθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Σε αυτόν τον ουσιαστικό, μαχητικό και διεκδικητικό αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι δίπλα σας, εκφράζει την αλληλεγγύη του και παλεύει μαζί σας!

 

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις 11:00πμ, στα Περιβολάκια

 

Μαζί με το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας, Σωματείο Μουρίκη, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ και άλλους φορείς.

Πελοπόννησος: Αυτές οι 12 περιπατητικές διαδρομές αναβαθμίζονται

Previous article

Πηγή του Νεαρού Δάσους Κορίνθου: Συμμετοχή και διακρίσεις στο 23ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.