2_ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Τι γιορτάζουμε – Τα έθιμα

0

Με τη Μεγάλη Παρασκευή έρχεται και η κορύφωση του θείου δράματος, για την οποία προετοιμαζόμαστε ήδη από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Όπως γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κάθε απόγευμα ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. Έτσι, η Ακολουθία των Παθών της Μεγάλης Παρασκευής, έχει πραγματοποιηθεί από εχθές, με σκοπό να μετάσχουν όλοι οι πιστοί στα πτύσματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτελισμούς, τα χτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι, τη Σταύρωση και το θάνατο του Ιησού.

Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα στην εκκλησία θα ακουστεί ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, αν και είναι Μεγάλη Παρασκευή.

Μεγάλη Παρασκευή – Τι γιορτάζουμε
Τη Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.

Έτσι, από τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στολίζεται ετοιμάζεται ο επιτάφιος, ο οποίος στολίζεται με ανοιξιάτικα άνθη. Έπειτα, λίγο πριν από τις 11 το πρωί, πραγματοποιούνται οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, με τις γυναίκες παραδοσιακά να ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας και να κλαίνε για τον Χριστό.

Στις 12 το μεσημέρι τελείται ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την ταφή ρου. Τότε, ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο, με τους πιστούς να προσκυνούν και να αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, γίνεται η περιφορά του επιταφίου, ενώ παράλληλα ψάλλεται ο επιτάφιος θρήνος, δηλαδή ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου.

Τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου:

Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια από σήμερα στη διαδρομή Αθήνα-Μέγαρα-Κιάτο

Previous article

6+1 συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.