ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανταγωνισμός και ζήτηση απογείωσαν τις τιμές στα πορτοκάλια

0

Συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών. Προς το τέλος τους βρίσκονται τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane ενώ ένα καλό ξεκίνημα είχαν τα Βαλέντσια.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas στον ΑγροΤύπο, συνολικά οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από 1/9/2022 – 24/3/2023, ανέρχονται στους 269.418 τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά +24,4%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου 2021/2022. Η ανάγκη της Ευρώπης για εσπεριδοειδή ήταν υψηλή και διατήρησε καλή ζήτηση για αυτή την εμπορική περίοδο.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, «οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Ολοκληρώθηκε σχεδόν η συγκομιδή στα πορτοκάλια ποικιλίας Lane που φέτος είχαν πολύ καλή τιμή παραγωγού που έφτασε στα 42 – 43 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι κοπές πορτοκαλιών Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με καλές προοπτικές. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 18 λεπτά και στη συνέχεια ανέβηκε στα 20 λεπτά. Αυτή την περίοδο έχουμε κοπές με τιμή που φτάνει στα 25 λεπτά το κιλό, που θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς».

Ο κ. Νίκος Τσακαλώζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Πριν περίπου μια εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι κοπές και η ζήτηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να απογειωθούν οι τιμές παραγωγού που έφτασαν μέχρι και τα 48 λεπτά. 

Τώρα είμαστε στην συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, οι κοπές γίνονται με υψηλούς ρυθμούς και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Έφτασε ακόμη και στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί στην περιοχή».

 

Πηγή: agrotypos.gr

H Johnson&Johnson θα καταβάλει αποζημίωση «μαμούθ» σε καταναλωτές που έπαθαν καρκίνο

Previous article

Την ημερίδα για τη διαφάνεια και τη σωστή χρήση υποδομών συντόνισε ο Δέδες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.