5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΟΡΙΝΘΟΣ

Θέατρο Βασίλης Ρώτας: Ηλέκτρα του Παύλου Καράγιωργα

0

Την σπουδαία τραγωδία του Ευριπίδη “Ηλέκτρα” ανεβάζει αυτές τις μέρες το Κορινθιακό Θέατρο Βασίλης Ρώτας σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα. Η πρεμιέρα έγινε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου την Παρασκευή και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Απριλίου με ώρα έναρξης 9:00 το βράδυ.

Η τραγωδία Ηλέκτρα γράφτηκε και διδάχθηκε από τον Ευριπίδη το 413 π.Χ. Η τραγική φιγούρα της ηρωίδας φαίνεται να έχει καταληφθεί από μένος για εκδίκηση για τους φονιάδες του πατέρας της, Αγαμέμνονα και τον άδικο διωγμό από το παλάτι της ίδιας και του αδερφού της, Ορέστη.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι ο Ευριπίδης διαφοροποίησε την δική του Ηλέκτρα σε σχέση με αυτή του Αισχύλου και του Σοφοκλή. Τους λόγους θα τους αναλύσουμε παρακάτω αφού πρώτα παρουσιάσουμε την ιστορία του έργου.

Ηλέκτρα, η εκδοχή του Ευριπίδη
Η Ηλέκτρα, η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, κατάγεται από τον οίκο των Ατρειδών. Μετά την δολοφονία του πατέρα της ζει ως έκπτωτη βασιλοπούλα, καθώς ο Αίγισθος, ο φονιάς του πατέρα της, την πάντρεψε με έναν φτωχό γεωργό.

Ο σύζυγος καταλαβαίνοντας την αρχοντική καταγωγή της, δεν πλαγιάζει μαζί της στη συζυγική κλίνη, σεβόμενος την τιμή της. Την ίδια στιγμή η Ηλέκτρα παρουσιάζεται ως η δυστυχισμένη βασιλοπούλα που εκτιμά τον σύζυγο της αλλά αποζητά τον ξενιτεμένο αδερφό της, Ορέστη, να γυρίσει πίσω. Όταν ο Ορέστης επιστρέφει στις Μυκήνες, μετά το δελφικό χρησμό, συνοδευόμενος από τον Πυλάδη, η Ηλέκτρα δεν τον αναγνωρίζει εξ’ αρχής.

Στην πορεία όμως ο αδερφός της αποκαλύπτεται. Την ίδια στιγμή φανερώνεται κι η ψυχοσύνθεση της Ηλέκτρας με το εκδικητικό μένος να επικρατεί. Ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, του Αίγισθου και της Κλυταιμνήστρας, ξεπληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα.

Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση στο πρώτο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού στο Βέλο

Previous article

Πρόσκληση Συμμετοχής Εκπαιδευτικό Εργαστήριο | Πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση καμένων περιοχών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.