1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ο «Χορός» των εκατομμυρίων, της Διώρυγας Κορίνθου

0

Μιχάλης Παπαμανωλάκης

«Χορός» εκατομμυρίων στήθηκε γύρω από την κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου, που με την ολοκλήρωσή της, πριν από 130 χρόνια, έδωσε μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη Πάτρα και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα.

Οι αρχικές προβλέψεις, ότι το κόστος του έργου που ήταν της τάξης των 24 εκατομμυρίων γαλλικών χρυσών φράγκων, αποδείχτηκαν πολύ κατώτερες του τελικού κόστους, που έφτασε τα 63 εκατ. χρυσά φράγκα!

Το 1869 λειτουργεί η διώρυγα του Σουέζ και η εξέλιξη αυτή κινητοποιεί και την Ελληνική κυβέρνηση, που αποφασίζει ότι πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της. Την ίδια χρονιά η Κυβέρνηση Ζαΐμη αποφασίζει και ψηφίζει το νόμο «περί διορύξεως του Ισθμού» και ουσιαστικά λαμβάνονται ευνοϊκές αποφάσεις, για τη σύσταση εταιρειών για να αναλάβουν το έργο.

Όμως π.χ. Το Δημόσιο υποχρεούται ν’ αγοράσει ιδιωτικές εκτάσεις στην περιοχή και να τις παραχωρήσει δωρεάν στην εταιρεία, χωρίς μάλιστα να του επιστραφούν μετά το τέλος της παραχώρησης!

Με τη ρύθμιση αυτή είχε δικαίωμα η κυβέρνηση, να παραχωρήσει σε εταιρεία ή ιδιώτη, το προνόμιο κατασκευής και εκμεταλλεύσεως της Διώρυγας της Κορίνθου. Για το σκοπό αυτό υπέγραψε το 1870 Σύμβαση με Γάλλους επιχειρηματίες. Η Σύμβαση αυτή όμως, ατόνησε και το 1882 έγινε δυνατόν να συσταθεί η «Διεθνής Εταιρεία της Θαλάσσιας Διώρυγας της Κορίνθου», από τον Ούγγρο στρατηγό Στέφανο Τυρρ, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο ένα χρόνο νωρίτερα, είχε κατακυρώσει το έργο με το προνόμιο εκμετάλλευσής του για 99 χρόνια.

Η εταιρεία συγκροτήθηκε με τη συνδρομή γαλλικής τράπεζας και το εταιρικό κεφάλαιο αποτελείτο από 60.000 μετοχές των 500 φράγκων η καθεμία. Η Γαλλία με την διόρυξη του Ισθμού της Κορίνθου, αναμείχτηκε στη μεγαλύτερη κερδοσκοπική φάση του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Οι Γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες που ενεπλάκησαν στο έργο, εξελίχτηκαν σε πανίσχυρους οικονομικούς φορείς και τα έργα άρχισαν, πάνω στα σχέδια του Νέρωνα.

Η έναρξη των εργασιών έγινε τον Απρίλιο του 1882, παρουσία του Βασιλιά Γεωργίου και πολλών επισήμων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αιών», από τις 5 το πρωί αναχωρούσαν, κάθε μισή ώρα, από την Αθήνα αμαξοστοιχίες του σιδηρόδρομου γεμάτες κόσμο, ενώ από τον Πειραιά αναχώρησαν 12 σημαιοστολισμένα ελληνικά και ξένα πολεμικά και εμπορικά ατμόπλοια. Όμως, τη λάμψη των εγκαινίων επισκίασε ένα ατύχημα, που έγινε κατά την αναχώρηση των πλοίων από το Καλαμάκι Κορινθίας, οπότε συγκρούστηκε το ατμόπλοιο «Ίρις», στο οποίο επέβαιναν βουλευτές και άλλοι επιβάτες, με μια βάρκα.

Στη βάρκα επέβαιναν 22 αστυφύλακες, δύο πολίτες και ένα 12χρονο παιδί. Μετά τη σύγκρουση, όλοι βρέθηκαν στη θάλασσα και τελικά έχασαν τη ζωή τους τρεις αστυνομικοί.

Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα δημοσίων έργων που συντελέστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και συνδέθηκαν με το πρόσωπο του εκσυγχρονιστή Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη.

Η μελέτη του έργου έγινε από τον Ούγγρο Μπέλα Γκέρστερ, αρχιμηχανικό της Διώρυγας Φραγκίσκου στην Ουγγαρία. Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν αρχιτέκτονες και μηχανικοί απ’ όλη την Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπα εκρηκτικά μηχανήματα, δυναμίτιδα και άλλες εκρηκτικές ύλες, από τα εργοστάσια της οικογένειας Νόμπελ στην Ιταλία και τη Γερμανία. Όμως το έργο και πάλι σταματάει μετά από περίπου οκτώ χρόνια, λόγω χρεοκοπίας του Τυρρ και έλλειψης χρημάτων.

Το 1890 η προσπάθεια συνεχίσθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εργοληψιών και συμμετοχή του Ανδρέα Συγγρού. Τελικά η Διώρυγα ανοίχθηκε το 1893 μετά από εργασίες 11 ετών. Στις 25/7/1893 γίνονται, με την παρουσία των Βασιλέων και της Κυβερνήσεως, τα εγκαίνια της Διώρυγας, η οποία παραδόθηκε στη ναυσιπλοΐα, στις 9 Νοεμβρίου και τα έσοδα από τη λειτουργία της σχεδόν κάλυψαν τα επόμενα χρόνια το λειτουργικό κόστος.

Το 1895 υπολογίζεται ότι είχαν περάσει 2.156 πλοία με συνολική χωρητικότητα 242.429 τόνων. Στα χρόνια μετά το 1907 σεισμοί προκάλεσαν τεράστιες ζημιές, ενώ το 1923 η πλωτή οδός έκλεισε λόγω κατολισθήσεων για δύο χρόνια. Επίσης, για τέσσερα χρόνια έμεινε κλειστή μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Η διάνοιξη του Ισθμού, ένα από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά επιτεύγματα της περιόδου, συντόμευσε το θαλάσσιο δρόμο από τον Πειραιά στην Ιταλία, περίπου κατά το ήμισυ. Τα πλάνα είναι το καλοκαίρι του 2022 και τον χειμώνα του 2023.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Δερβένι

Previous article

Χρίστος Δήμας: Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στην Έρευνα και Καινοτομία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.