4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ιππικό κατεβαίνει στην παρέλαση – Τι ξέρουμε για το κόστος επανασύστασης

0

Το βράδυ της Πέμπτης 16 όσοι πέρασαν από το κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα απρόσμενο θέαμα όταν συνάντησαν την νέα ίλη του Ιππικού του στρατού να κάνει πρόβα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά πουθα λάβει μέρος στην παρέλαση η νέα ίλη ιππικού του ΓΕΕΘΑ από το στρατόπεδο της Αυλώνας, επικεφαλής της οποίας είναι ο 76χρονος Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, απόστρατος που επανέφερε το ΓΕΕΘΑ στην ενέργεια.

Ποιός είναι ο Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης

Ο 76χρονος ∆ημήτρης Στεργίου – Καψάλης γεννήθηκε στην Πεντέλη και στην καταγωγή είναι Σαρακατσάνος. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε ως αξιωματικός του Όπλου των Τεθωρακισμένων το 1969.

Υπηρέτησε τριάντα χρόνια στο Στρατό, αποχωρώντας (όντας αντισυνταγματάρχης) οικιοθελώς τον Ιούνιο του 1994, προκειμένου να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του 1994. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Ιππασίας της Γαλλίας (Τμήμα Καθηγητών Ιππασίας), και μετά την αποστράτευσή του ασχολήθηκε ειδικότερα με τη λειτουργία και διαχείριση Ιππικών Εγκαταστάσεων.

Μετά από 28 χρόνια αποστρατείας, σε ηλικία 73 ετών, ο Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης επανήλθε στο Στράτευμα το 2022 (με το βαθμό του ταξιάρχου), καθώς το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ θέλησαν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις του σε θέματα εκπαίδευσης αλόγων.

Το κόστος της επανασύστασης της ίλης ιππικού

Σύμφωνα με το armyvoice.gr που επικαλείται τα εν λόγω έγγραφα, έχει εγκριθεί κονδύλι σχεδόν 35.000 ευρώ άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες και χρέωση στον προϋπολογισμό του 2022, για την τροφή των αλόγων και την προμήθεια απαραίτητων εξαρτημάτων για τους ιππείς και τα άλογα. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο μισθός του Ταξίαρχου αναφέρεται πως ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, περισσότερα από εν ενεργεία Ταξίαρχο και πως μόνο το άλογο του κ. Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη όπως δήλωσε σχετικά στο Έθνος αγοράστηκε από τον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης για 3.000€.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως θα παρελάσουν 10 άλογα στο Σύνταγμα τα οποία φροντίζει ιδιώτης κτηνίατρος  με αρκετά αλμυρή αμοιβή.

Το παρελθόν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιλη Βασιλικής Φρουράς, η τελευταία έφιππη μονάδα του Οπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ, αφού μετονομάστηκε για λίγο χρονικό διάστημα σε Ιλη Προεδρικής Φρουράς, διαλύθηκε το 1973 και όλο το προσωπικό, υλικό και οι ίπποι της μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππικού (ΚΕΙΠΠ).

Ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε τους Σκοπιανούς για το θέμα της «μακεδονικής» γλώσσας

Previous article

Μπαίνει πλαφόν στα οικόσιτα ζώα που βρίσκονται στις αυλές των χωριών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.