ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Τι συμβαίνει με τις ακρίδες στην Αργολίδα

0

Για το πρόβλημα πού αντιμετωπίζει η Αργολίδα με τις ακρίδες, η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ενημερώνει  εκτενέστερα με το σχετικό δελτίο τύπου της ΔΑΟΚ Αργολίδας με θέμα «Εντοπισμός ακριδοκηλίδων και έγκαιρη αντιμετώπιση των ακρίδων».

Όπως σημειώνει η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Κτηνίατρος Δρ. Αγγελική Θεοδώρου:

«Ενημερώνουμε τους καλλιεργητές της Αργολίδας ότι αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για τον εντοπισμό των ακριδοκηλίδων και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Σε επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών βρέθηκαν διάσπαρτα, ακόμη ελάχιστα άτομα πτερωτών ακρίδων μικρού μεγέθους.

Πιθανόν οι ακρίδες αυτές που παρατηρήθηκαν και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο 2021 σε πεδινές καλλιέργειες του Αργολικού κάμπου (εσπεριδοειδή, βερικοκιές και κηπευτικά ) οφείλονται σε μετακινήσεις φτερωτών ατόμων που εκκολάφθηκαν στο τέλος της Άνοιξης σε ορεινές περιοχές. Το είδος ακρίδας Callitamus italicus που ενδημεί στο νομό μας, προσδιορίστηκε στα δείγματα ατόμων του εντόμου που στάλθηκαν από την Υπηρεσία μας στον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη επίκουρο καθηγητή Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει μεγάλη εμπειρία στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των ακρίδων.

Ακρίδες Αργολίδα (3)
Εμφάνιση ακριδοκηλίδων στο νησί του Άη Στράτη. (Πηγή φωτογραφίας, Α. Τσαγκαράκης Καθηγητής Εντομολογίας Γ.Π.Α.)

Οι ακρίδες γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος μέσα σε χαρακτηριστικές θήκες, τα οποία εκκολάπτονται την Άνοιξη σταδιακά με διαφορά 3-5 ημέρες, η μία εκκόλαψη από την άλλη και τα νεαρά άτομα σχηματίζουν τις ακριδοκηλίδες.

Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη (εικόνες 1,2,3). Όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων. Δηλαδή πριν αυτές αποκτήσουν φτερά και αρχίσουν να μετακινούνται σε κοντινές καλλιέργειες και στη συνέχεια απομακρυσμένες από τις αρχικές εστίες.

Για διευκόλυνση των καλλιεργητών στην ανίχνευση των ακριδοκηλίδων παρουσιάζονται παρακάτω αντίστοιχες φωτογραφίες.

Ακρίδες Αργολίδα (1)
Ακριδοκηλίδα σε ακαλλιέργητη έκταση (Πηγή φωτογραφίας, Α. Τσαγκαράκης καθηγητής Εντομολογίας Γ.Π.Α.)

Επιμένουμε λοιπόν στην αναγκαιότητα έγκαιρης εντόπισης των ακρίδων αυτό το διάστημα, στις αρχικές τους θέσεις, όσο δεν έχουν φτερά. Ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των ακριδοκηλίδων πρέπει να δοθεί σε ακαλλιέργητες εκτάσεις που αυτές επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Επιπλέον ανίχνευση χρειάζεται να γίνει και στις ασκεπείς εκτάσεις που συνορεύουν με καλλιέργειες (δενδρώδεις και κηπευτικά) που τα προηγούμενα χρόνια οι πληθυσμοί των ακρίδων ήταν σημαντικοί, έτσι ώστε οι παραγωγοί να επέμβουν νωρίς πριν οι ακρίδες αποκτήσουν φτερά και μετακινηθούν στα κτήματά τους.

Αν η αντιμετώπιση των ακρίδων δεν γίνει στο στάδιο που αυτές είναι άπτερες, ακίνητες και συγκεντρωμένες σε σμήνη, τα αποτελέσματα είναι επισφαλή αφού αυτές πετάνε και διαφεύγουν. Επιπλέον προκαλείται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση αφού χρειάζονται συνεχείς ψεκασμοί σε όλη την έκταση της καλλιέργειας.

Ακρίδες Αργολίδα (2)
Πλήθος ακρίδων του είδους Dociostaurus maroccanus από το νησί του Άη Στράτη. (Πηγή φωτογραφίας, Α. Τσαγκαράκης Καθηγητής Εντομολογίας Γ.Π.Α.)

Συστήνεται μετά την επισήμανση των ακριδοκηλίδων να γίνει ψεκασμός πρώτα γύρω από αυτές για να εμποδίσουμε τις μικρές ακρίδες να φύγουν και μετά στο κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και κατά την εφαρμογή θα τηρηθούν οι προφυλάξεις και οι οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου.

Τέλος προκειμένου να αποτραπεί η βόσκηση στα σημεία εφαρμογής των ψεκασμών επισυνάπτεται το ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΑ .Αυτό θα αναρτάται σε κατάλληλα ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος αυτών που ενδιαφέρονται»

Πηγή: anagnostis.org

Επίδομα ανεργίας: Τα σενάρια για την αύξησή του

Previous article

«Άιντε και ντε»: Το τραγούδι που γράφτηκε για τη σιδηροδρομική τραγωδία του 1972 με στίχους Γιάννη Ρίτσου και μελοποίηση Νίκου Μαμαγκάκη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.