ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Έγγραφο του Περιφερειάρχη: Τί πρέπει να κάνουν οι Δήμοι της Κορινθίας για τον εντοπισμό ραδιενεργών ουσιών στα απορρίματά τους

0

Ο Περιφερειάρχης  Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς όλους τους Δήμους της Περιφέρειας επισημαίνει τα βασικά στοιχεία και τις διαπιστώσεις που προέκυψαν στην σύσκεψη που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, σχετικά με το θέμα του εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών στα απορρίμματα που προωθούνται από τους δήμους προς την μονάδα διαχείρισης. Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του.

Στο έγγραφό του, αναφέρει η Περιφέρεια, “ο Περιφερειάρχης εστιάζει στα κοινά συμπεράσματα της πιο πάνω σύσκεψης -στην οποία συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες, οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ΦοΔΣΑ, η εταιρεία “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” Α.Ε., και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος:

“• Οι δήμοι θα πρέπει να προμηθευτούν με φορητό μηχάνημα ανίχνευσης ραδιενέργειας (Identifier), το οποίο επίσης ταυτοποιεί και το ραδιοϊσότοπο που περιέχεται στα απορρίμματα.

    • Η προμήθεια του φορητού μηχανήματος θα βοηθήσει πολύ και στην πρόληψη καθώς θα μπορούν να ελέγχονται ακόμη και κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και ο χρόνος ημιζωής των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται.
    • Το απορριμματοφόρο με το ραδιενεργό φορτίο θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.
    • Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει καλύτερη ιχνηλασιμότητα και πιθανή εύρεση μονάδων Υγείας που παρανομούν και δεν διοχετεύουν τα ραδιενεργά απόβλητά τους σε νόμιμες εταιρείες συλλογής με τις οποίες θα πρέπει να έχουν σύμβαση.
  • Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συστηματικοί και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα είναι στη διάθεση των δήμων για οποιαδήποτε βοήθεια ή υπόδειξη”.

Μ.Λέγγας – “Ανοικτό Ψηφιακό Σχολείο για Όλους”προς όφελος των Σικυωνίων… ο Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα

Previous article

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου σε Β2Β workshop στο Άμστερνταμ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.