- Διαφήμιση -

«Χαζός όσο μια βαλίτσα χωρίς χερούλι»: Οι πιο όμορφες γαλλικές βρισιές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Οι Γάλλοι ήταν ανέκαθεν ένας λαός που αγαπούσε την κομψότητα, τις ραφιναρισμένες γεύσεις, τον ερωτισμό, την ποίηση. Προκαλεί εντυπωσιασμό το γεγονός ότι ακόμα και οι βρισιές που χρησιμοποιούν στον καθημερινό τους λόγο, είναι γεμάτες από ποιητικές αναφορές. Συγκεντρώσαμε οκτώ από τις καλύτερες που αξίζουν ελληνικής μετάφρασης.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

VA TE FAIRE CUIRE UN OEUF 

Στα ελληνικά η ελεύθερη μετάφραση είναι «άντε φτιάξε κανένα αυγό». Πρόκειται για μια βρισιά που συχνά της αποδίδεται φεμινιστικός χαρακτήρας, καθώς λέγεται συνήθως από γυναίκες προς άντρες όταν εκείνες υφίστανται παρενόχληση. Οι Γάλλοι παλαιομοδίτες άντρες πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα, όμως εκείνες απαντάνε απαξιωτικά «άντε φτιάξε κανένα αυγό», υπονοώντας πως ούτε γι’ αυτό δεν είναι ικανοί.

BÊTE COMME SES PIEDS

Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «είσαι τόσο ηλίθιος όσο τα πόδια σου». Καθώς τα πόδια είναι εκείνο το όργανο του σώματος που είναι πιο μακριά από το κεφάλι από κάθε άλλο, η βρισιά αυτή αποκτά νόημα.

PÉTER PLUS HAUT DE SON CUL

«Κλάσε πάνω από τον πισινό σου» σημαίνει αυτή η βρισιά, περιγράφοντας ένα άτομο που προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του και τους γύρω του χωρίς ηθική, έναν πραγματικό αλαζόνα.

POULE MOUILLÉE 

Ένα «υγρό κοτόπουλο» είναι εκείνος ο άνθρωπος που φοβάται τόσο πολύ, που στο τέλος παραλύει από τον ίδιο του τον φόβο

MANGE TES MORTS 

Σημαίνει «φάε τους νεκρούς σου» και είναι μια προτροπή προς άτομα που αποδεδειγμένα, δεν έχουν καμία ηθική, πατάνε επί πτωμάτων. Η βρισιά αυτή προέρχεται ιστορικά από νομαδικές φυλές που ζούσαν σε γαλλικά εδάφη πριν από αρκετούς αιώνες.

COUILLON/COUILLONNE 

Είναι ο «μικρός όρχις» και σημαίνει κάτι σαν το δικό μας «ηλίθιος».

TÊTE DE NOED 

Άλλη μια βρισιά που αφορά μέρος του σώματος και συγκεκριμένα την κορυφή του πέους. Πρόκειται για μια ακόμα πιο σκληρή εκδοχή του αμερικάνικου «dickhead».

CON COMME UNE VALISE SANS POIGNÉE

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. «Είσαι χαζός, σαν μια βαλίτσα χωρίς χερούλι» σημαίνει αυτή η φράση και ο δέκτης της είναι ξεκάθαρα ένα άτομο που δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι.