ΥΓΕΙΑ

Αντίδοτο στο στρες: Βάλτε ακουστικά και «διώξτε» το άγχος «μακριά»

0

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιέννης βρήκαν πως το «αντίδοτο» στο στρες είναι το άκουσμα μουσικής

Στις μέρες μας η καθημερινότητα μας «τρέχει» με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, την στιγμή που οι υποχρεώσεις μας όλο και αυξάνονται.

Στην προσπάθεια μας, λοιπόν, να τις «χωρέσουμε» όλες μέσα στη μέρα, μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση και άγχος, ιδίως μάλιστα όταν δεν μπορούμε να τις φέρουμε όλες εις πέρας.

 

 

Το «αντίδοτο» στο άγχος σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιέννης, είναι το άκουσμα μουσικής, λέγοντας μάλιστα πως πρόκειται για το «ιδανικό αγχολυτικό» το οποίο είναι εξίσου αποτελεσματικό σε όλους.

Οι ερευνητές προκειμένου να διαπιστώσουν, αν όντως ισχύει η άποψη τους, πως η μουσική μειώνει σημαντικά το άγχος, προχώρησαν σε μια ανάλυση συνηθειών 711 ενηλίκων 24-36 ετών στην Αυστρία και την Ιταλία.

Οι συμμετέχοντες, εν μέσω αυστηρού lockdown, κατέγραψαν τις δραστηριότητές τους πέντε φορές την ημέρα μέσω μιας εφαρμογής για μια εβδομάδα (1/4 έως 8/5 2020)

Η καταγραφή του στρες των συμμετεχόντων καθώς και των μουσικών ακουσμάτων τους και η συνδυαστική τους ανάλυση φανέρωσε ότι το άκουσμα μουσικής οδήγησε σε μείωση του στρες κατά 8% και βελτίωση της διάθεσης κατά 90%.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η μουσική έχει έντονη επίδραση σε σώμα και πνεύμα με τα διαφορετικά είδη να έχουν και διαφορετικές επιδράσεις.

Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οφείλεται στο είδος της μουσικής και στην ένταση της.

Για παράδειγμα τα τραγούδια με γρήγορο ρυθμό αυξάνουν την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.

Οι «έντονες» μελωδίες μας κάνουν πιο αισιόδοξους, ενώ οι πιο «ήπιες» μας ηρεμούν το μυαλό, χαλαρώνουν το σώμα και διώχνουν την ένταση της ημέρας, λένε οι ερευνητές.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον προκαλεί ότι το μεγαλύτερο αγχολυτικό όφελος από τη μουσική είχαν όσοι βρίσκονταν υπό μεγαλύτερη πίεση και στρες.

Συνεπώς οι ερευνητές προτείνουν να «βάλετε ακουστικά» και να «διώξετε το άγχος μακριά»

Πηγή: JAMA Network Open

 

 

Νέα απάτη με αφορμή τις επιδοτήσεις στο ρεύμα – Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Previous article

Τη Δευτέρα παρουσιάζεται η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021 – 2027»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ