ΑΠΟΨΕΙΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ερώτημα ενός νέου ανθρωπισμού

0
Σημαντικά ερωτήματα στο βιβλίο του ιταλού φιλοσόφου Ρομπέρτο Φινέλι, «Filosofia e tecnologia. Una via di uscita dalla mente digitale» (Φιλοσοφία και τεχνολογία

Οι τεχνολογίες της πληροφορίας εδώ και δεκαετίες έχουν πυροδοτήσει μεγάλες συζητήσεις. Ο τρόπος που – σε αντίθεση με άλλα τεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα – εδώ έχουμε να κάνουμε με τη διεκδίκηση χώρου που υποτίθεται ότι αφορούσε έναν εκ των πυρήνων της ανθρώπινης ύπαρξης, ήτοι της αυτοτέλειας της νόησης και του «ψυχικού κόσμου», είναι στον πυρήνα αυτής της συζήτησης. Αρκεί να αναλογιστούμε τη φόρτιση που έχουν εκφράσεις όπως «τεχνητή νοημοσύνη». Γιατί όσο και εάν έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση της υλικής και βιολογικής υπόστασης των ψυχικών και νοητικών λειτουργιών μας, μια ορισμένη απόσταση ανάμεσα στο υλικό (και κατ’ επέκταση τεχνολογικό) επίπεδο και το ψυχικό-νοητικό εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία υπαρξιακή συνθήκη, ένα όριο της καταστατικής μας ιδιότητας ως ανθρώπων.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αντί να επιμένουμε σε παραλλαγές ενός παρωχημένου δυϊσμού, είναι προτιμότερο να αποδεχτούμε την ίδια την υλική μας υπόσταση, να συμφιλιωθούμε με τα όρια που αυτή συνεπάγεται και – ακόμη περισσότερο – να στοχαστούμε τη συνέχεια με το υλικό και τεχνικό περιβάλλον ως νέα υπαρξιακή συνθήκη.

Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνεται το βιβλίο του ιταλού φιλοσόφου Ρομπέρτο Φινέλι, «Filosofia e tecnologia. Una via di uscita dalla mente digitale» (Φιλοσοφία και τεχνολογία. Μια διέξοδος από τον ψηφιακό νου), που κυκλοφόρησε το 2022. Ο Φινέλι, γεννημένος το 1945 και έχοντας διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι και στο Πανεπιστήμιο Roma Tre, είναι από τους πιο πρωτότυπους αναγνώστες του Μαρξ αλλά και συνολικότερα της φιλοσοφικής παράδοσης της νεωτερικότητας. Σε αυτό το βιβλίο δεν διαλέγει έναν εύκολο δρόμο απόρριψης της τεχνολογίας. Αλλωστε, το βιβλίο περιλαμβάνει μια συστηματική κριτική του τρόπου που ο Χάιντεγκερ προσπάθησε να διαμορφώσει μια φιλοσοφική απόρριψη κάθε έννοιας τεχνικής, κάτι που για τον Φινέλι σηματοδοτεί την αδυναμία του Χάιντεγκερ να κατανοήσει την ίδια την έννοια της τέχνης στην αρχαία φιλοσοφία, με αποκορύφωμα τη σχέση τέχνης και διάνοιας μέσα στην αριστοτελική σύλληψη της ανθρώπινης πράξης.

Ανανεωμένος δυϊσμός

Ο Φινέλι εξετάζει με κριτικό τρόπο διάφορες τοποθετήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τη δική του θέση που είναι υπέρ ενός ανανεωμένου δυϊσμού και ταυτόχρονα ενότητας ανάμεσα σε σώμα και νόηση, με ορίζοντα έναν νέο ανθρωπισμό. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια έχει τόσο την ανάγνωση που κάνει στον τρόπο που ο Μαρξ αντιμετωπίζει την τεχνική και την τεχνολογία, όχι μόνο ως παραγωγική δύναμη αλλά και ως ένα συνολικότερο πλέγμα κοινωνικών σχέσεων, αλλά και μια σειρά άλλες φιλοσοφικές και θεωρητικές αναφορές από τον Σπινόζα έως τον Καντ και τον Χέγκελ, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η δική του ανάγνωση της ψυχανάλυσης. Ολα αυτά επιτρέπουν στον Φινέλι να προτείνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν και οι νέες μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας.

14/01/1822 – Σαν σήμερα o Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο

Previous article

Εθελοντική αιμοδοσία στη Νεμέα στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου αύριο 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.