2_ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κατά της εφημερίδας “Στο Νησί”

0

Τις τελευταίες ώρες μια μεγάλη “διαμάχη” έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων  και στην εφημερίδα “Στο Νησί”.

Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας για τον νυν 18χρονο Ταξιάρχη Κάιτατζη θύμα τροχαίου από τον Μόλυβο, Μυτιλήνης. Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Ταξιάρχης Κάιτατζης αναγνωρίστηκε ως εγκεφαλικά νεκρός, αλλά λίγο πριν τη δωρεά οργάνων του, φάνηκε να επανέρχεται στη ζωή.

Αυτό ήταν αρκετό έτσι ώστε για ακόμα μια φορά η Ελληνική κοινωνία να χωριστεί σε στρατόπεδα μιας και από την μια έχουμε τους υπερασπιστές της δωρεάς οργάνων και από την άλλη αυτούς που προσπεράσανε το γεγονός ότι ένας 17 χρόνος έχει μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή και χρησιμοποίησαν το περιστατικό για να “χτυπήσουν” τη δωρεά οργάνων.

Tο χρονικό των δηλώσεων

Αρχικά είχαμε το δημοσίευμα του stonisi.gr:

  Νοσηλευόταν χωρίς ελπίδα επιβίωσης στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Λίγο πριν σταματήσουν τη μηχανική υποστήριξη και δοθούν τα όργανα του για μεταμόσχευση, έγινε το θαύμα
Θα μπορούσε να είναι σκηνή από ένα σήριαλ ή μια σελίδα μυθιστορήματος. Δεν είναι όμως παρά μια από τις άγνωστες στιγμές μικρών – μεγάλων θαυμάτων που εξελίσσονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όπου γιατροί και νοσηλευτές μαζί με άλλους επιστήμονες και απλό προσωπικό δίνουν μικρές – μεγάλες μάχες για τη ζωή. Ακόμα και αν κάποιες από αυτές φαίνονται απέλπιδες.
Σαν αυτήν που δόθηκε τον Αύγουστο και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 2022 για τον 17χρονο τότε, Ταξιάρχη Κάϊτατζη από τη Μήθυμνα. Δύσκολες επεμβάσεις για να κρατηθεί στη ζωή ο νεαρός σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι Ταξιάρχης.
Και εκεί που οι επιστήμονες είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά κι μητέρα του Ταξιάρχη είχε αποδεχθεί το επερχόμενο μοιραίο δίνοντας τα όργανα του μικρού για να σωθούν ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που δοκιμάζονται, έγινε το θαύμα. Θαύμα πραγματικό μια και ο κοινά αποδεκτός ως νεκρός, εγκέφαλος του Ταξιάρχη άρχισε να δίνει σημεία ζωής.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις που έδωσε η μητέρα του 17χρονου θύματος στο protothema.gr, και ο Διευθυντής του νοσοκομείου, Ευθύμης Ζιώγας είπαν πως δεν έγινε λόγος για εγκεφαλικό θάνατο ή δωρεά οργάνων, αλλά επρόκειτο απλώς για μια σκέψη.

Οι δηλώσεις της μητέρας:

Πραγματικά ζω ένα μεγάλο θαύμα κι ευχαριστώ την Παναγία και τους γιατρούς που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε εμένα και στο παιδί μου. Τους έχω αγαπήσει πραγματικά κι έχουμε γίνει οικογένεια. Ποτέ κανένας γιατρός δεν με παρότρυνε να δωρίσω τα όργανα του παιδιού μου και ποτέ δεν μου είπαν ότι πρέπει να σταματήσουμε τη μηχανική υποστήριξη. Εγώ κάποια στιγμή, μέσα στην απόγνωσή μου, βλέποντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία, σκέφτηκα το ενδεχόμενο να κάνω μια τέτοια πράξη για να βοηθήσω κόσμο. Σκέφτηκα ότι έτσι θα μπορώ να βλέπω το παιδί μου να ζει μέσα από άλλους ανθρώπους αλλά ο Θεός είδε το μεγαλείο της ψυχής μου κι ο γιος έγινε καλά.

Οι δηλώσεις του Διευθυντή του νοσοκομείου, Ευθύμης Ζιώγας:

Καταρχάς δεν έγινε ποτέ καμία νύξη από κανέναν γιατρό προς τη μητέρα για να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη του παιδιού. Μέσα στην ταραχή της η μητέρα, βλέποντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία σκέφτηκε το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων του παιδιού, πράγμα που ποτέ δεν έγινε. Ήμασταν συνεχώς με πολλές εξετάσεις πάνω από κεφάλι του νεαρού και δίπλα στη μητέρα του ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε με επιτυχία στο σημερινό αποτέλεσμα.

 

Όμως ο θεράποντας ιατρό του 17χρονου Πέτρος Σουρτζής, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο θέμα της προοπτικής μεταμόσχευσης του. Όπως είπε ο ίδιος:

Eνώ φαινόντουσαν ότι όλα είναι χαμένα και είχαν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη λήψη των οργάνων και αν θυμάμαι καλά τότε πλησιάζει η γιορτή των Ταξιαρχών που είναι μια μεγάλη γιορτή εδώ στην Μυτιλήνη και ως δια μαγείας άρχισαν το παιδί και μας έδινε κάποια μικρά σημεία βελτίωσης (…) κάποιες ενδείξεις στα monitor και ναι αναγκαστικά σταμάτησαν όλες αυτές οι συζητήσεις  

Το ρεπορτάζ με τη συνέντευξη του νευροχειρουργού Πέτρου Σουρτζή στην ΕΡΤ

Ακολούθησαν μετά από τη συνέντευξη του νευροχειρουργού Πέτρου Σουρτζή  η σχετική έκτακτη ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για το δημοσίευμα σχετικά με τη σωτηρία του Ταξιάρχη Κάϊτατζη μαζί και τα ellinikahoaxes.gr

Σχετικά με το αναληθές δημοσίευμα της εφημερίδας “Στο Νησί” Μυτιλήνης, το οποίο τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται από Πανελλήνιας εμβέλειας μέσα και κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με 17χρονο ασθενή που νοσηλευόταν στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τελικά έλαβε εξιτήριο, προς αποκατάσταση της αλήθειας και πρόληψης περαιτέρω ζημίας στο θεσμό της Δωρεάς Οργάνων, κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Διευθυντή της Μ.Ε.Θ., ο Ε.Ο.Μ. αποσαφηνίζει ότι:

1. Ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένειά του 17χρονου το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του από τους θεράποντες ιατρούς.

2. Ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό αυτού.

3. Όλες οι σχετικές ανακριβείς πληροφορίες αποτελούν ανεύθυνες υποθέσεις μη εξουσιοδοτημένων προσώπων, χωρίς την επιβεβλημένη δημοσιογραφική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων, που προσβάλλουν βαθύτατα την επιστημονική επάρκεια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και πλήττουν ανεπανόρθωτα την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.

Καλούμε τους ιθύνοντες και συγκεκριμένα την εφημερίδα “Στο Νησί” όπως ανακαλέσει και ανασκευάσει άμεσα το σχετικό δημοσίευμα. Η νομοθεσία σχετικά με την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων, τόσο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όσο και για την, με οποιονδήποτε τρόπο, παρακώλυση των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων είναι σαφής.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην συνέντευξη του ο θεράποντας ιατρό του 17χρονου Πέτρος Σουρτζής,  και ο  προέδρος του ΕΟΜ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, στην ΕΡΤ ο 17χρονος ποτέ δεν θεωρήθηκε για την επιστημονική κοινότητα εγκεφαλικά νεκρός μιας και δεν έγινε η απαραίτητη  διαδικασία, όμως η κουβέντα για την δωρεά οργάνων είχε γίνει και όπως ανέφερε ξεκάθαρα ο κ. Πέτρος Σουρτζής στην ΕΡΤ αναγκαστικά σταμάτησαν όλες αυτές οι συζητήσεις για την δωρεά οργάνων. Τέλος μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας σχημάτισε, εσφαλμένα την εντύπωση ότι ο 17χρόνος επανήλθε λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία της αφέρεσης τον οργάνων του κάτι το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά.

.

Η δωρεά οργάνων συνδέεται  με τη ζωή και όχι με το πένθος, έχει δηλαδή εορταστικό χαρακτήρα μιας και είναι ένας τρόπος ο θάνατος να γίνει Ζωή. Ένας μόνο δότης οργάνων μπορεί να σώσει μέχρι 8 ασθενείς που περιμένουν ένα μόσχευμα.   Είναι άδικο και αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς πως το γεγονός ότι ένας 17χρονος έχει δεύτερη ευκαιρία στην ζωή έγινε το κόκκινο πανί για να αρχίσουν οι διαμάχες για ένα θέμα ταμπού για την χώρα μας. Η δωρεά οργάνων στη χώρα μας και οι μεταμοσχεύσεις υπολείπονται σημαντικά σε αριθμό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να πάψει να είναι ταμπού. 

.

Πηγές: protothema.gr, ellinikahoaxes.gr,  stonisi.gr,

 

 

 

 

Αποκάλυψη «βόμβα» από τον πατέρα της Καρολάιν: Την σκότωσε για να μην μιλήσει για τα ναρκωτικά

Previous article

Ψυχογιός: Στη Βουλή η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά του 2020 στις κοινότητες Αθικίων, Ξυλοκέριζας, Γαλατακίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.