ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φάρος Μελαγκάβι | Ο πέτρινος φάρος του Κορινθιακού

0

Ο φάρος στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται κοντά στον Ναό της θεάς Ήρας ή αλλιώς «Ηραίο» στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια.

Λειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπατα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.

 

Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ο φάρος πλέον λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια.

Ο φάρος έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 58 μέτρων από την θάλασσα. Ο πέτρινος φάρος Μελαγκάβι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Φαρικών Αρχών.

Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 1370/Β/18-10-2001, αποκτώντας επίσημα μια βαρύνουσα ιστορική διάσταση για την περιοχή Λουτρακίου – Περαχώρας.

Γιατί η Ακροκόρινθος προκαλεί δέος – Αίσθηση δύναμης, σκληρότητας και επικυριαρχίας

Previous article

Μόνο θλίψη: Οι 20 διάσημοι Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή το 2022

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.