4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση από το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου για το δώρο του Πάσχα

0

Ποιοι το διακαιούνται ; Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί ; Και τι γίνεται σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν σας δίνει το δώρο Πάσχα….

Το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου στο πλαίσιο ενημέρωσης των συναδέλφων γνωστοποίει :

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη ,4/4/2018 εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια .Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε περίπτωση που οι συνάδελφοι δεν μπορούν να περάσουν από το εργατικό κέντρο για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του κέντρου στο τηλέφωνο 27410 22081 και στο email ekkorint@otenet.gr .

Υπενθυμίζουμε ότι στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) λειτουργεί η Τηλεφωνική γραμμή (15512) από τις 9πμ έως 9μμ στο πλαίσιο του Αυτοτελούς Γραφείου Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και ∆ιαχείρισης Καταγγελιών (άρθρο 11 Ν. 3996/2011).

Η ανωτέρω τηλεφωνική γραμμή την παρούσα περίοδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

 

 

Veteran Parade 2018 με προορισμό την Λίμνη Βουλιαγμένης

Previous article

Ο Μαϊστρος ξέβρασε πλαστικό και στην λίμνη της Βουλιαγμένης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.