6_ΙΣΤΟΡΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα που έγιναν Χριστούγεννα: 1843 το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι

0

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου άργησε να εξαπλωθεί στη χώρα μας

Κάθε χρόνο ολοένα και πιο νωρίς, οι Έλληνες στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι τους. Ειδικά φέτος έσπασαν όλα τα ρεκόρ, αφού πολλοί ήταν αυτοί που στόλισαν στα μέσα Νοεμβρίου. Κάτι που δείχνει πως υπάρχει ανάγκη τόνωση της ψυχολογίας τους… Πότε όμως μπήκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι;

Σαν αύριο, 24 Δεκεμβρίου του 1843, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό νοικοκυριό και πιο συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, του τότε γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα. Εννιά χρόνια νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το 1834 στολίστηκε με χριστουγεννιάτικο δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και όπως ήταν φυσιολογικό συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών. Εκείνη τη χρονιά εισήχθη το έθιμο στην Ελλάδα επί Βαυαροκρατίας.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου  του άργησε να εξαπλωθεί στη χώρα μας. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του τριάντα μερικά αστικά σπίτια ξεκίνησαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε πολύ γρήγορα τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην επαρχία. Μάλιστα, μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνικότατο καραβάκι στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα δεν είχε αποτέλεσμα.

Και αφού ανακάλυψε τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες, ήταν αυτός που ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για τον Τόμας Έντισον που αντικατέστησε τα κεριά που το κοσμούσαν με λαμπάκια. Κάτι που όπως ήταν φυσιολογικό εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Για την ιστορία τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εισήχθησαν στη Βόρεια Αμερική από τους Γερμανούς αποίκους στις αρχές τού 17ου αιώνα και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τον 19ο αιώνα.

Καλές γιορτές! Καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά!!!

Tα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού στο συνεδριακό Κέντρο “Αφοί Μάλλιου” στο Κιάτο

Previous article

Θέση Εργασίας στους Αγίους Θεοδώρους – ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.