5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6_ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή εμπλοκή της ιταλικής μαφίας στην δολοφονία του Παζολίνι δείχνει έρευνα μετά από 47 χρόνια

0

Σύμφωνα με την ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας που διεξάγει έρευνα, η δολοφονία του Ιταλού ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι μπορεί να συνδέεται με κλοπή αποσπασμάτων κινηματογραφικού του έργου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα». η έρευνα έχει δείξει ότι ο Παζολίνι ενδέχεται να μετέβη στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης, Όστια, για να του επιστραφεί το υλικό που είχε κλαπεί.

Εκεί δολοφονήθηκε, στις 2 Νοεμβρίου 1975, με την υπόθεση να παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα.

«Σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη φέρεται να εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα, όπως η ισχυρή συμμορία Μαλιάνα της Ρώμης», αναφέρει η κοινοβουλευτική επιτροπή της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το ANSA.

Τα μέλη της εκφράζουν την ελπίδα να προκύψουν νέα στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης, 47 χρόνια μετά, από ιστορικής αλλά και δικαστικής άποψης.

Ο θάνατος του Παζολίνι

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη. Πατήθηκε με το δικό του αυτοκίνητο, και μέρος του σώματός του κάηκε με βενζίνη μετά το θάνατό του. Το έγκλημα για πολύ καιρό θεωρήθηκε σαν φόνος εκδίκησης τύπου Μαφίας, και είναι απίθανο ότι έγινε από ένα μόνο άτομο.

Ο Giuseppe (Pino) Pelosi (1958–2017), τότε 17 ετών, συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητο του Παζολίνι και ομολόγησε τον φόνο. Καταδικάστηκε στο 1976. Το 2005, απέσυρε την ομολογία του, και υποστήριξε ότι άγνωστοι είχαν σκοτώσει τον Παζολίνι.

Επίσης, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει γιατί υπήρχαν απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του. Η έρευνα σχετικά με τη δολοφονία Παζολίνι άρχισε εκ νέου μετά την αναίρεση του Πελόζι. Υπήρξαν ενδείξεις ότι ο φόνος έγινε από εκβιαστές, οι οποίοι είχαν κλέψει μερικές μπομπίνες της ταινίας «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα» και ο Παζολίνι σχεδίαζε να τους συναντήσει στη Στοκχόλμη. Οι δικαστές έκριναν ότι οι νέες ενδείξεις δεν ήταν αρκετές για να ξανανοίξουν την υπόθεση.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης που διχάζει μέχρι σήμερα: Άνδρας ή γυναίκα;

Previous article

Ιστορικό επίτευγμα ανοίγει τη νέα εποχή στην ενέργεια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.