1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εκατό χιλιόμετρα στη ράχη των βουνών

0

του Θοδωρή Αθανασιάδη

Εφορμώντας από τα κορινθιακά παράλια θα πραγματοποιήσουμε, ακολουθώντας ορεινούς αλλά ασφάλτινους δρόμους, έναν μεγάλο κύκλο στα ενδότερα των βουνών της Κορινθίας και θα προτείνουμε έξι στάσεις που αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε

Ατενίζοντας τα χιονισμένα ακροβούνια της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας, που ορθώνονται σχεδόν κάθετα πάνω από τις ήπιες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, δύσκολα αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο του ορεινού τοπίου που θα συναντήσεις στο διάβα σου αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις τους δρόμους των βουνών της ορεινής Κορινθίας.

Αφετηρία της εξόρμησής μας θα είναι η παραλιακή πόλη του Κιάτου, που απέχει μέσω εθνικών δρόμων μόλις 22 χλμ. από την Κόρινθο, 105 χλμ. από την Πάτρα και 110 χλμ. από την Αθήνα.

Στην ορεινή μας πορεία θα διασχίσουμε πορτοκαλεώνες, ομαλούς γήλοφους καλυμμένους από αμπελώνες, γαλάζιες λίμνες, αειθαλή ελατοδάση, ανταριασμένες κορυφογραμμές, χιονισμένα τοπία και αρκετά χωριά που διαθέτουν υποδομή για διαμονή και φαγητό. Βέβαια δεν σας υποσχόμαστε εύκολα χιλιόμετρα και αν σας κουράζουν οι στροφές, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε ένα μέρος της διαδρομής. Ομως πραγματικά αξίζει να ολοκληρώσετε αυτόν τον νοητό οδικό κύκλο που τρέχει στη ράχη των κορινθιακών βουνών.

Οι αργίες των εορτών είναι ιδανικές για αυτήν την εκδρομή που είναι σίγουρο ότι θα σας μείνει αλησμόνητη. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το πρώτο μέρος του οδοιπορικού μας και το επόμενο Σάββατο το δεύτερο.

1η στάση Μυθική Στυμφαλία

Θα ανηφορίσετε μερικές στροφές, θα δείτε τον ορίζοντα της θάλασσας να ξεμακραίνει και να χάνεται. Θα διασχίσετε αρχαίους αμπελώνες και όμορφα δάση και εκεί, σε ένα ξάνοιγμα του τοπίου στην αγκαλιά των βουνοκορφών, θα βρεθείτε μπροστά στην ατάραχη επιφάνεια της μυθικής Στυμφαλίας λίμνης. Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν τα χωριά Κεφαλάρι, Καλιάνοι, Καρτέρι, Κιόνια, Στυμφαλία και Λαύκα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κιόνια, να δείτε τα απομεινάρια της φράγκικης Μονής του Ζάρακα (13ος αιώνας), αλλά και να επισκεφθείτε την παραλίμνια τοποθεσία όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Στύμφαλος. Από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της περιοχής είναι το Κεφαλάρι, που βρίσκεται στα ριζά της Μικρής Ζήρειας, και το χωριό Λαύκα που ακουμπά στη ράχη του όρους Ολίγυρτος.

2η στάση Στα έλατα της Καστανιάς

Από τον παραλίμνιο οικισμό Καρτέρι ξεκινά η απότομη ανάβαση που οδηγεί μετά από 10 χιλιόμετρα ανηφορικής πορείας στον ορεινό προορισμό της Καστανιάς. Τα γεροφτιαγμένα πέτρινα σπίτια του χωριού ακουμπούν στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Γερόντιου Ορους, σε υψόμετρο 900. Το χωριό οφείλει το όνομά του στο δάσος από καστανιές που υπήρχε εδώ μέχρι την Επανάσταση του 1821. Το δάσος αυτό κάηκε από τον Ιμπραήμ όταν αυτός περνούσε διά πυρός και σιδήρου τα χωριά του Μοριά. Από διάφορα σημεία της Καστανιάς η θέα προς τα γύρω βουνά και το υπέροχο δάσος είναι πραγματικά επιβλητική. Στον οικισμό θα βρείτε υποδομές για διαμονή και φαγητό, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ακολουθώντας βατά μονοπάτια μπορούν να πραγματοποιήσουν εύκολες πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο δάσος.

3η στάση Υψίπεδο Φενεού

Από την Καστανιά ο ορεινός δρόμος με γρήγορες στροφές θα μας ανεβάσει στο διάσελο του χωριού. Εδώ, από υψόμετρο 1.150, με καθαρό καιρό θα ατενίσετε τη διάπλατη θέα προς τη λεκάνη του Φενεού. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε εύκολα προς τα χωριά που υπάρχουν διάσπαρτα παντού στην ορεινή κοιλάδα. Ενα από αυτά που αξίζουν οπωσδήποτε την προσοχή σας, είναι το κεφαλοχώρι Γκούρα με την όμορφη πλατεία, τα γραφικά ταβερνάκια, τους παραδοσιακούς ξενώνες. Στο χωριό Αρχαία Φενεός (Καλύβια) θα επισκεφτείτε το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Φενεό (Συβίστα) το Λαογραφικό Μουσείο. Φυσικά η ομορφότερη διαδρομή στην περιοχή της κοιλάδας του Φενεού είναι αυτή που πραγματοποιεί τον γύρο της μικρής τεχνητής λίμνης Δόξα. Το τοπίο εδώ ξεφεύγει από τα μεσογειακά δεδομένα και αν έχει χιονίσει έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια λίμνη της βόρειας Ευρώπης. Λίγο ψηλότερα, κρυμμένο στην καρδιά του δάσους και σε υψόμετρο 950, δεσπόζει το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού μας με κατεύθυνση προς Ταρσό, Καρυά, Τρίκαλα.

Πού θα μείνετε

Στην προτεινόμενη ορεινή διαδρομή υπάρχουν πολλά και ποιοτικά καταλύματα. Δεν είναι δυνατόν να τα καταγράψουμε όλα, ενδεικτικά όμως αναφέρουμε κάποια από αυτά.

Κεφαλάρι Στυμφαλίας

 «Αρμονία», τηλ. 27470-22475, 6948047558
 «Αρχοντικό Κεφαλάρι», τηλ. 27470 22200

Καστανιά

 «Astra Hotel, τηλ. 27470-61202

Γκούρα

 «Καλλιστώ», τηλ. 6977226514
 «Ακροθέα», τηλ. 27470-51471
 «Σεμέλη», τηλ. 27470-51319

πηγή: viewsofgreece

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό

Previous article

Αλλάζει όψη η Αρχαία Κόρινθος – Πώς θα διαμορφωθεί ο αρχαιολογικός χώρος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.