4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Μελονακάρονα με σοκολάτα!

0

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται! Τα μελομακάρονα αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Τα τελευταία χρόνια η μοναδική γεύση των μελομακάρονων έχει συνδυαστεί με τον βασιλιά των γλυκών τη σοκολάτα και το αποτέλεσμα απλά… θεϊκό! Συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα με σοκολάτα που θα λατρέψετε!

Υλικά για τα μελομακάρονα

120 γρ. ‏σπορέλαιο
120 γρ. ‏ελαιόλαδο
30 γρ. ‏κονιάκ
100 γρ. ‏χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. ‏σόδα μαγειρική
100 γρ. ‏ζάχαρη
1/2 κ.γ. ‏γαρύφαλο
1 κ.γ. ‏κανέλα
‏Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
450 γρ. ‏Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
1 κ.γ. ‏Mπέικιν Πάουντερ
50 γραμ. ‏τρούφα

Υλικά για το σιρόπι
200 γρ. ‏ζάχαρη
200 γρ. ‏νερό
200 γρ. ‏μέλι θυμαρίσιο
1/2 ‏λεμόνι (ακέρωτο)

Υλικά για τη γέμιση
150 γρ. ‏σοκολάτα σταγόνες
150 γρ. ‏χοντροκομμένο καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης

Υλικά για την επικάλυψη
325 γρ. ‏λιωμένη κουβερτούρα
1 κ.γ. ‏σπορέλαιο
‏Αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (προαιρετικά στο τέλος)

 

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα ανάδευσης βάζετε το ελαιόλαδα, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, για να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ τις σταγόνες σοκολάτας και το καρύδι.
  3. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνετε στο μείγμα. Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και την τρούφα και ανακατεύετε απαλά για να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύετε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
  4. Παίρνετε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθετε μπαλάκια, κάνετε βαθούλωμα στη ζύμη και γεμίζετε με σταγόνες σοκολάτας και καρύδι. Κλείνετε και δίνετε σχήμα μελομακάρονου.
  5. Τα αραδιάζετε σε λαμαρίνες με την ένωση προς τα κάτω. Ελαφρά, κάνετε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς C στον αέρα, για να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
  6. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά, τελείως.
  7. Ολοκληρώνετε πρώτα τη διαδικασία του σιροπιού και μετά ακολουθεί η σοκολάτα.
  8. Τα περιχύνετε με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης.
  9. Τα μελομακάρονα γίνονται και στο χέρι σε ένα μπολ με σύρμα ανάδευσης.

Για το σιρόπι

  1. Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Ξαφρίζετε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνετε τα μελομακάρονα.
  2. Τα βουτάτε στο σιρόπι περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν.

Πηγή: foodmaniacs

Π.Νίκας- Στα τρία εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος των δήμων στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Π.Πελοποννήσου

Previous article

Δ.Πρωτοπαπάς-Με ημίμετρα αλλαγές δε γίνονται, η διεκδίκηση ολόκληρου του έκτου συντάγματος πεζικού είναι μονόδρομος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.