6_ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

1829: Η προσφορά στα Εξαμίλια του Δρ. Samuel Gridley Howe ενός μεγάλου φιλέλληνα. Γεννήθηκε 10 Νοεμβρίου του1801

0

1829: Η προσφορά στα Εξαμίλια  του Δρ. Samuel Gridley Howe  ενός μεγάλου φιλέλληνα.

Γεννήθηκε 10 Νοεμβρίου  του1801. Πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1876.

Αμερικανός γιατρός, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, μέγας φιλάνθρωπος, αλλά και άδολος φιλέλληνας.

Ο αμερικανικός λαός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος διεθνώς και ο Φιλελληνισμός σηματοδότησε έντονα την πολιτική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1820, οδηγώντας σε «ελληνικό πυρετό». Πολλοί φιλέλληνες εργάστηκαν για τον σκοπό της Ελλάδας στην Αμερική, συγκέντρωσαν και έστειλαν επανειλημμένα χρήματα και βοήθεια, ενώ άλλοι συμμετείχαν ενεργά στον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Ο Δρ. Samuel Gridley Howe ήταν αναμφίβολα η πιο σημαντικός Αμερικανός φιλέλληνας. Η ιστορία αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, στο  ευρύτερο πλαίσιο της εποχής του, είναι πράγματι αξιοσημείωτη.

Ο Δρ. Samuel Gridley Howe (1801 – 1876) σπούδασε ιατρική στο Χάρβαρντ και τον Μπράουν στη Βοστώνη. Ο θαυμασμός του για τον Λόρδο Μπάιρον και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το έργο των αμερικανικών φιλελληνικών επιτροπών, τον οδήγησε να ταξιδέψει στην Ελλάδα το 1824 και να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό.

Οι αμερικανικές φιλελληνικές επιτροπές διοργανώνουν διαρκώς ομιλίες, εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων, μπάλες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ. για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη των ελληνικών σκοπών.

Το φιλελληνικό κίνημα ξεκινά όταν ένας σημαντικός φιλελεύθερος Αμερικανός ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο Έντουαρντ Έβερετ προώθησε στις ΗΠΑ την έφεση που έστειλε το Μάρτιο του 1821 ο Μαυρομιχάλης και η Μεσσηνιακή Γερουσία στην Ελλάδα, στον αμερικανικό λαό.

Πολλές σημαντικές προσωπικότητες του κοινωνικού και πολιτικού κόσμου έλαβαν μέτρα για να υποστηρίξουν τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Για παράδειγμα,  Ντάνιελ Webster έδωσε εμβληματική ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, προτρέποντάς του να αναγνωρίσει τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Η δυναμική του φιλελληνικού κινήματος και η υποστήριξη του Έντουαρντ Έβερετ ώθησαν τον Δρ Howe το 1824 να ταξιδέψει στην Ελλάδα, λίγο μετά τον φίλο του Jonathan Peckam Miller. Στην Ελλάδα, ο Δρ Howe συμμετείχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ως στρατιωτικός γιατρός στην πρώτη γραμμή τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και κατά τη διάρκεια ναυτικών επιχειρήσεων. Αργότερα διορίστηκε γιατρός της ναυαρχίδας του ελληνικού στόλου Καρτερία και συντονιστής όλων των ναυτικών γιατρών. Η ικανότητά του ως διοικητής και η ανδρεία του, του έδωσαν τον ευφημιστικό τίτλο «Λαφαγιέτ του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας». Ο Δρ Howe υποστήριξε το φιλελληνικό κίνημα στις ΗΠΑ στέλνοντας συχνά επιστολές στις φιλελληνικές επιτροπές και στον τύπο στην Αμερική, αλλά και με το λογοτεχνικό του έργο που αποτελεί σημαντική ιστορική πηγή. Ο Δρ Howe οργάνωσε και διευθύνει νοσοκομεία στον Πόρο και στο Ναύπλιο.

Ενώ στην Ελλάδα, ο Δρ Howe συνεργάστηκε με δύο άλλους μεγάλους Αμερικανούς φιλέλληνες και στενούς φίλους. Georges Jarvis και Jonathan Peckam Miller.

Οι Howe, Jarvis και Miller δεν δέχθηκαν ποτέ χρηματική αποζημίωση από την ελληνική κυβέρνηση. Έζησαν με απίστευτες καταστροφές και δυσκολίες. Ο Χάουε περιγράφει στις σημειώσεις του πορείες τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών εκστρατειών στα βουνά, όπου μετέφερε το όπλο του, ένα σπαθί (yatagan), δύο πιστόλια στη ζώνη του και μια μεγάλη τσάντα με τα ιατρικά του εργαλεία. Συχνά έμειναν αϋπνία για μέρες, τρώνε ζιζάνια και σαλιγκάρια στα βουνά, κοιμόταν στο έδαφος καλυμμένο μόνο με κουβέρτα. Ο Howe πληροφόρησε με επιστολή τον πατέρα του ότι μόνο μια νύχτα κατά τη διάρκεια μιας μάχης, έκανε, εργαζόμενος σκληρά, τόσες χειρουργικές επεμβάσεις, ότι θα απαιτούσε χρόνια για να πετύχει στην Αμερική.

Μετά τη μάχη του Ναβαρίνου, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τον Δρ Howe να επιστρέψει σύντομα στην Αμερική για να παρουσιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Ενώ στην Αμερική ο Δρ Howe εργάστηκε πυρετωδώς για να επανενεργοποιήσει το φιλελληνικό κίνημα. Έγραψε ένα βιβλίο για τον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, το οποίο έγινε best-seller, δεύτερο στις πωλήσεις μετά το Child Harold του Byron. Ο Howe περιόδευσε σε όλα τα κράτη και συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά που χρηματοδότησαν οκτώ φορτία πλοίων με ρούχα και τρόφιμα για τους Έλληνες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό εκείνη την εποχή. Ο Χάουε επέστρεψε στην Ελλάδα και κατάφερε με υποδειγματικό τρόπο τη διανομή της βοήθειας.

Ταυτόχρονα, ο Howe επέλεξε μια ομάδα περίπου 700 προσφύγων, και τους πλήρωσε μόνος του για μήνες για να χτίσει το λιμάνι στην Αίγινα (πρωτεύουσα της Ελλάδας εκείνη την εποχή). Ο Καποδίστριας δώρισε στον Δρ Howe 10.000 στρέμματα στην Εξαμίλια της Κορίνθου, όπου ο Δρ Howe οργάνωσε μια τυπική γεωργική κοινότητα με το όνομα Washingtonia. Ο Δρ Howe έφερε σε αυτό το στρατόπεδο και στέγασε 200 πρόσφυγες και προσέλαβε 200 εργαζόμενους. Ίδρυσε επίσης ένα ορφανοτροφείο και ένα σχολείο.

Ο Βασιλιάς Όθωνας απένημε  στον Δρ. Χάου τον Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα / Λυτρωτή.

Το 1831 ο Χάουε επέστρεψε στη Βοστώνη και ίδρυσε το πρώτο σχολείο για τους τυφλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο του συνεχίστηκε από τον σύζυγο της κόρης του, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Έλληνας από το Πάπιγκο της Ηπείρου). Το 1848 ο Δρ Howe ίδρυσε ένα παρόμοιο σχολείο για άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Η αγάπη του Howe για την Ελλάδα συνεχίστηκε και έτσι επέστρεψε ξανά κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης 1866 / 1867. Αυτή τη φορά έφερε μαζί του τη σύζυγό του και δύο κόρες.

Ο Νέμο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη. Ωστόσο, ο Δρ Howe και η ευρωπαϊκή μοίρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (τώρα γνωστή ως ο 6ος στόλος) ήταν εκεί και η βοήθειά τους στον κρητικό πληθυσμό ήταν καθοριστική.Ο Δρ Howe συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά και έφερε ξανά μια πολύτιμη βοήθεια στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης. Πράγματι, επισκέφθηκε την Κρήτη με σοβαρό κίνδυνο και οργάνωσε ένα κέντρο διανομής τροφίμων και ρούχων για τους πρόσφυγες.

Ο Δρ Howe ήταν ένας μεγάλος φιλέλληνος, αλλά και ένας διανοούμενος, ένας μελετητής, ένας επιστήμονας, ένας φιλάνθρωπος, ένας ανθρωπιστής, ένας αντίπαλος της δουλείας και ένας μαχητής της ελευθερίας. Ένας πολύ δημοφιλής Αμερικανός ποιητής, John Greenleaf Whittier, παρουσιάζει την ιστορία του Δρ Howe σε ένα όμορφο ποίημα με τίτλο «ο ήρωας», αποδίδοντας έναν άξια τίτλο σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.

Ο αμερικανικός φιλελληνισμός συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Για να δείξουμε τη διάρκεια του πνεύματος του φιλελληνισμού, αναφερόμαστε πολύ ενδεικτικά σε επιστολή του 1891 του στρατηγού και μέλους του Κογκρέσου, William Rosecrans, ο οποίος ταυτίζεται με τον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη από το εμβληματικό ποίημα του 19ου αιώνα από τον Fitz-Greene Halleck.

Το ίδιο πνεύμα ενθάρρυνε τους Αμερικανούς και τους Ελληνοαμερικανούς φιλέλληνες να έρθουν στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν ως εθελοντές στον πόλεμο του 1912-1913, ως μέρος ενός σώματος του ελληνικού στρατού, με αμερικανική πολεμική σημαία.

Ο Χάουε, ο Τζάρβις, ο Μίλερ και όλοι οι αγνοί, ιδεαλιστές και ανιδιοτελείς νεαροί που πολέμησαν και μάλιστα θυσιάστηκαν το 1821, συνεχίζουν να εμπνέουν με το έργο τους τους Έλληνες σε όλα τα επίπεδα και αξίζουν ειδικές τιμές.

ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ: Απείλησαν με όπλο τους γονείς ποδοσφαιριστή

Previous article

Κρυονέρι: Εκδήλωση για το παρόν και μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.