ΑΡΧΕΙΟ SFEDONA.GR

Πιστεύει ο κόσμος στη μαγεία;Τεράστια παγκόσμια έρευνα – 4 στους 10 στην Ελλάδα πιστεύουν στη μαγεία και το μάτι

0

Μια νέα τεράστια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας έρχεται να δείξει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στη μαγεία ή κάποια εκδοχή της, απ’ ότι ίσως να νομίζατε.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η έρευνα του καθηγητή Οικονομικών στο American University, Boris Gershman, βασίζεται στις απαντήσεις 140,000 ανθρώπων και καταλήγει πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 95 διαφορετικές χώρες πιστεύουν στη μαγεία. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το νούμερο αυτό είναι “σίγουρα υποεκτίμηση”, μιας και πάρα πολλοί είναι διστακτικοί όταν συζητούν για το θέμα αυτό και ενδέχεται να μην απαντούν με απόλυτη ειλικρίνεια.

Συνολικά, η έρευνα συμπεραίνει πως σχεδόν σε κάθε χώρα θα βρεθούν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια εκδοχή της μαγείας, με περίπου το 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνει ότι πιστεύει. Ανακαλύφθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες τοπικές διακυμάνσεις, με τα αποτελέσματα να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ακόμα και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στη Σουηδία μόνο το 9% των συμμετεχόντων ανέφερε πως πιστεύει στη μαγεία, ενώ στην Τυνησία το ποσοστό άγγιξε το 90%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα αυτή έρευνα έγινε μέσα από ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν αυτοπροσώπως, αλλά και μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις, με τη φάση συλλογής δεδομένων να ξεκινά το 2008 και να ολοκληρώνεται το 2017.

Μεταξύ άλλων υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τις ευρύτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων και την πίστη τους στη μαγεία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ερωτηθέντες έπρεπε να απαντήσουν αν πιστεύουν στο “κακό μάτι” ή στην ιδέα ότι “ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ρίχνουν κατάρες ή ξόρκια που προκαλούν κακά πράγματα σε κάποιον άλλο”. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ως ο ορισμός της μαγείας, με το 40% παγκοσμίως να δηλώνει ότι πιστεύει σε αυτή την περιγραφή.

Τα ποσοστά της Ελλάδας:

Όπως φαίνεται από το χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας, τα ποσοστά της Ελλάδας μοιάζουν αρκετά υψηλά, προσεγγιστικά κοντά στο 60 με 70%. Με το ίδιο χρώμα στο χάρτη είναι μαρκαρισμένοι και οι γείτονες μας στην ανατολή, δηλαδή οι Τούρκοι, ενώ οι γείτονες μας στη Δύση, οι Ιταλοί, φαίνεται πως πιστεύουν λιγότερο στο μάτι και τη μαγεία, όπως αυτή ορίζεται από την έρευνα.

Πάντα σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σε ατομικό επίπεδο, τα άτομα με μεγαλύτερη μόρφωση και οικονομική ασφάλεια εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να πιστεύουν στη μαγεία. Επιπροσθέτως, υψηλό ποσοστό ατόμων που δήλωσε πίστη σε κάποια θεότητα, ανάφερε πως πιστεύει και στη μαγεία.

Σε εθνικό επίπεδο, οι πεποιθήσεις περί μαγείας συνδέονται με τους αδύναμους θεσμούς, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης και τη χαμηλή καινοτομία, καθώς και με τον κομφορμισμό και τα υψηλότερα επίπεδα προκατάληψης.

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι παρά το πολύ μεγάλο δείγμα της, η νέα αυτή μελέτη έχει και ορισμένους περιορισμούς, αφού δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη.


Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One στις 23 Νοεμβρίου, με τίτλο ‘Witchcraft beliefs around the world: An exploratory analysis’.

Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

 

Δημήτρης Πρωτοπαπάς: H Δημοτική Αρχή πρέπει να παρεμβαίνει αμέσως και να μην “κρύβεται” πίσω από διαδικασίες

Previous article

Google: Τι αναζήτησαν οι Έλληνες μέσα σε όλη τη χρονιά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.