ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

7 pocket parks στην Κόρινθο – Που θα γίνουν ;

0

Την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κορίνθου έρχονται να αναβαθμίσουν 7 νέα μικρά πάρκα, τα λεγόμενα «Πάρκα Τσέπης». Ο Δήμος Κορινθίων κατέθεσε την πρόταση του στις δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιτυγχάνοντας την χρηματοδότηση του έργου από το Πράσινο Ταμείο σε ποσοστό 80%.

Τα πάρκα τσεπης, ή αλλιώς “pocket parks” είναι «μικρές οάσεις» στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές των πόλεων. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλα (εξ ου και το όνομά τους), η συμβολή τους όμως στο περιβάλλον και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εκτός του ότι δίνουν νότες πρασίνου στην γειτονιά, προσφέρουν και μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους της.

Αυτές τις πρακτικές υιοθετεί και η Κόρινθος, που δρομολογεί τη δημιουργία αυτών των πρότυπων πάρκων σε πολλές γωνιές της πόλης και χωρίς μεγάλο κόστος για τους Κορίνθιους.

Άλλωστε η Κόρινθος, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις, «υποφέρει» από την έλλειψη δημόσιου-ελεύθερου χώρου. Η δόμηση των προηγούμενων δεκαετιών και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πόλη, προκάλεσαν «ασφυξία» που απλώθηκε πέρα από το κέντρο, σε πολλές γειτονιές.

«Κάθε μας δέσμευση γίνεται πράξη! Τα 7 νέα πάρκα που μελετήσαμε ,σχεδιάσαμε και εντάξαμε στο πράσινο ταμείο αποτελούν μικρές οάσεις στην πόλη της Κορίνθου, μια πόλη περισσότερο πράσινη που κάτοικοι και επισκέπτες θα την απολαμβάνουν περνώντας ευχάριστα τις ώρες τους. Αυτός είναι ο στόχος μας, γι αυτό εργαζόμαστε όλοι» ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Παπαιωάννου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ» Νεκτάριο Σπηλιόπουλο, για την ανακοίνωση της ένταξης και χρηματοδότησης του έργου.

Τα PocketParks δημιουργούνται σε επιλεγμένους κοινόχρηστους χώρους και περιλαμβάνουν:

Πάρκο επί της οδού Λ. Αθηνών (έναντι Νοσοκομείου Κορίνθου)
 • Φυτεύσεις καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων
 • Αστικό Εξοπλισμό:
  • Παγκάκια
  • Συστοιχίες κάδων απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών
 • Φωτιστικά τεχνολογίας LED
 • Χαμηλά φωτιστικά δαπέδου
 • Επίστρωση εδάφους με βιοκλιματικά υλικά
 • Σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα
 • «Έξυπνα» κιόσκια ΑμεΑ

«Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο που μου εμπιστεύθηκε το project, ευχαριστώ τον Δημόπρακτο μέσω του οποίου υλοποιούμε το έργο και όλα τα στελέχη του τμήματος που εργάστηκαν προκειμένου να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν. Κατορθώσαμε να εντάξουμε το έργο και να χρηματοδοτηθούμε σε ποσοστό 80%. Τα μικρά πάρκα αλλάζουν την εικόνα της πόλης, αναβαθμίζουν τους μικρούς κοινόχρηστους χώρους και προσεφέρουν στους πολίτες σημεία όπου μπορούν να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Παπαιωάννου.
Τα επιλεγμένα σημεία δημιουργίας των Πάρκων Τσέπης είναι:

Πάρκο επί των οδών Κροκιδά και Σίνα
 1. Πάρκο επί της οδού Λ. Αθηνών (έναντι Νοσοκομείου Κορίνθου)
 2. Πάρκο επί των οδών Κροκιδά και Σίνα
 3. Πάρκο επί των οδών Κ. Παλαμά και Πατρών
 4. Πάρκο οδού Πελλήνης
 5. Πάρκο επί των οδών Λεωφόρος Αθηνών και Σμύρνης στον Συνοικισμό
 6. Πάρκο οδού Σοφοκλέους στα Αγγιανιώτικα
 7. Πάρκο επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως (1ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου)
Πάρκο επί των οδών Κ. Παλαμά και Πατρών

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 247.684 ευρώ, η χρηματοδότηση είναι 198.147 ευρώ και η ίδια συμμετοχή του δήμου Κορινθίων 49.537 ευρώ . Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ» επιμελήθηκε των Μελετών του έργου και των λοιπών τεχνικών στοιχείων διαμέσου προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Κορινθίων.
«Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που στοχεύει στο να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο «πράσινη». Τα 7 μικρά πάρκα αναμένουμε να είναι έτοιμα την Άνοιξη του 2023. Στις ενέργειες που προχωρούμε άμεσα είναι η ένταξη τους στον προυπολογισμό του δήμου και αμέσως μετά η δημοπράτηση. Το project των Πάρκων Τσέπης επιδιώκουμε να λειτουργήσει για το δήμο Κορινθίων πιλοτικά ώστε να παρέμβουμε έπειτα και σε άλλα σημεία του δήμου μας» είπε στην δική του τοποθέτηση ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Δημόπρακτου και Γενικός Γραμματέας του δήμου Κορινθίων Νεκτάριος Σπηλιόπουλος.

Πάρκο επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως (1ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου)

Πρέπει να σημειωθεί πως η κατασκευή των πάρκων ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και εξυπηρετώντας συγκεκριμένες χρήσεις (ελεύθερος χρόνος, ξεκούραση, παιχνίδι για τα παιδιά, αθλητισμός, μικρά πολιτιστικά δρώμενα).Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, τα 7 Πάρκα Τσέπης θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, ως ένας μηχανισμός βελτίωσης του μικροκλίματος της γειτονιάς.

Άλλαξαν οι όροι για την μίσθωση του Αναψυκτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου

Previous article

Καταψήφισαν την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής Πνευματικός – Σταυρέλης – Κορδώσης για το έργο των υποδομών πλησίον της δομής μεταναστών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.