4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η έμφυλη βία – Της Έλενας Κονομόδη

0

Της Έλενας Κονομόδη,

Η βία ως κοινωνικό φαινόμενο ξεκινά πριν από, τουλάχιστον, 4.000 χρόνια και συγκεκριμένα από τη στιγμή που αναδύεται το πατριαρχικό σύστημα. Οι απαρχές της πατριαρχίας είναι στενά συνδεδεμένες με την έννοια της έμφυλης βίας. Η πατριαρχία συνεπάγεται την κατοχή του μονοπωλίου της εξουσίας από το ανδρικό φύλο και αντίστοιχα την υποταγή του γυναικείου. Αυτή η απάνθρωπη πρακτική ,παρόλο που ανήκει στον Μεσαίωνα, ουκ ολίγες φορές παρατηρείται και σήμερα, υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ατόμου καθώς και τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα τραύματα που αφήνονται από την έμφυλη βία δεν είναι σαφώς μόνο σωματικά, αλλά επίσης είναι και ψυχικά. Ακραία διάσταση της έμφυλης βίας είναι οι γυναικοκτονίες οι οποίες αποτελούν μάστιγα στην εποχή μας. Η βία  κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που τις επηρεάζει όλες, ανεξαιρέτως πολιτικών και πολιτιστικών συνόρων, οικονομικού πλαισίου, θρησκευτικών και εκπαιδευτικών θεσμών. Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά ταύτα όμως παραμένει στην αφάνεια των κοινωνικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ακόμα συνιστά κακουργηματική πράξη και ως εκ τούτου ποινικό αδίκημα.

Είναι απαραίτητο να παρθούν αποφάσεις για την εκτέλεση νομοθετικών πρωτοβουλιών, νομικών αλλαγών αλλά και συνεχούς εκπαίδευσης των πολιτών και των κρατικών λειτουργών για τα ζητήματα της έμφυλης ισότητας. Η έμφυλη βία δεν είναι μονάχα ζήτημα ατομικής ευθύνης και από ότι φαίνεται η πολιτεία δεν έχει παρέμβει έως ώρας δραστικά όσον αφορά την εξάλειψη –ή έστω τον περιορισμό- της βίας κατά των γυναικών. Το κράτος οφείλει να παρέμβει πλέον σε θεσμικό επίπεδο, εφόσον κάνουμε λόγο για κράτος πρόνοιας και όχι για ένα κράτος που επικρατεί ο σκοταδισμός και ο αναχρονισμός, κοινώς η επιστροφή στον Μεσαίωνα!

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  έχει καταθέσει συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις: (α) Νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, όπως πρόσφατα αναγνωρίστηκε και στην γειτονική μας Κύπρο. (β) Επέκταση-αναβάθμιση και μονιμοποίηση των Συμβουλευτικών κέντρων, των ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες και της γραμμής SOS 15900.  (γ) Σε επίπεδο άμεσης πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών είναι αναγκαία η ίδρυση γραφείων σε κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας για την ενδοοικογενειακή βία  και (δ) η 24ωρη λειτουργία της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας, καθώς και (ε) η παροχή δωρεάν νομικής στήριξης στα θύματα.

Έλενα Κονομόδη: Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω, Μέλους Τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής /Φύλου  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στα Μουσεία του ΠΙΟΠ στην Πελοπόννησο

Previous article

Τρεις (+μία) νέες κοινωνικές δομές από τον δήμο Κορινθίων: ΚΕΠ Υγείας, Νταντάδες της γειτονιάς, Νοσηλεία κατ’ οίκον και Έξω Μαζί

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.