1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΥΓΕΙΑ

ΠΑΚΟΕ: ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει από το 1974, θεσπίσει όριο για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, στα 5 μg/lt σε Νερά Ανθρώπινης Κατανάλωσης. Το ΠΑΚΟΕ θεωρεί ότι εξαιτίας της καρκινογόνου δράσης του, το εξασθενές χρώμιο δεν επιτρέπεται να ανιχνεύεται καθόλου στα Νερά Ανθρώπινης Κατανάλωσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) μετά τις πιέσεις του ΠΑΚΟΕ την δεκαετία του 2010, ειδικά στην περιοχή του Ασωπού Ποταμού, καθιέρωσε με ΚΥΑ: Αρ. Φύλλου 749. Αρίθμ. 20488/31 Μαΐου 2010, όριο στα επιφανειακά νερά (ποτάμια, πηγές, λίμνες) τα 3 μg/lt. Αυτό δηλώνει πως η συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον μικρότερο των 3 μg/lt. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι το όριο για το ολικό χρώμιο στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης είναι στα 50 μg/lt. Βέβαια τα όρια για το ολικό χρώμιο και το εξασθενές δεν έχουν κάποια σχέση.


Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε την 1/11/2022, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του στην 43χρονη λειτουργία του, ενδεικτικές δειγματοληψίες και μετρήσεις νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Λουτράκι Κορινθίας. Πιο συγκεκριμένα λήφθηκαν 10 δείγματα από διάφορα σημεία μέσα στην πόλη (συνημμένος πίνακας 1), με σκοπό τον καθορισμό της συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου. Τα δείγματα ελήφθησαν είτε από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε από δημόσιες βρύσες.


Στο σύνολο των σημείων εμφανίζεται εξασθενές χρώμιο, οπότε ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων του Λουτρακίου είναι τεράστιος.


Απορίας άξιο είναι το γεγονός, ότι αν και έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο και από την ΔΕΥΑΛ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ την τελευταία τριετία (https://ydor.edeya.gr/labcheck/view), τα δε αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί (συνημμένος πίνακας 2), η δημόσια επιχείρηση χρησιμοποιεί ως ανώτατο όριο τα 50 μg/lt (όριο για το ολικό χρώμιο) και έτσι χαρακτηρίζει την κατανάλωση του νερού ακίνδυνη. Αντί, λοιπόν, η Δημοτική Επιχείρηση να εξυπηρετεί την δημόσια υγεία, κάνει τα στραβά μάτια, διαιωνίζοντας ένα εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο και εξαπατώντας τους δημότες, με το να ρισκάρουν την ζωή τους, αλλά και πληρώνουν επικίνδυνο νερό


Η παραπάνω κατάσταση απαιτεί την κινητοποίηση φορέων και πολιτών , καθώς απειλείται η δημόσια υγεία.


 

“Η “Θύελλα” Κάτω Διμηνιού έρχεται την Κυριακή το μεσημέρι στο ΔΑΚ Κορίνθου για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ Κόρινθος

Previous article

Αύριο η συνέντευξη τύπου του Αννίβα Παπακυριάκου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply