1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή Αγίου Βλασίου: το παρασκήνιο από την κόντρα των μοναχών με την Μητρόπολη – Η ιστορία της Μονής

0

Μεγάλο παρασκήνιο φαίνεται πως έχει η υπόθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές ημέρες αναφορικά με την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου στα Τρίκαλα Κορινθίας. Τo δημοσίευμα του εκκλησιαστικού σάιτ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ότι η Μητρόπολη Κορίνθου ζήτησε από την ηγουμένη του μοναστηριού γερόντισσα Φιλοθέη και τις άλλες μοναχές να αποχωρήσουν από το μοναστήρι έχουν πυροδοτήσει ένταση στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, με την τοπική κοινωνία να έχει μοιραστεί στα δύο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Korinthia.net.gr από ανεξάρτητη πηγή, με γνώση του θέματος, όλα ξεκίνησαν όταν στο μοναστήρι, πριν από μερικούς μήνες, φιλοξενήθηκε μία λαϊκή γυναίκα, κατά παράβαση των εκκλησιαστικών κανόνων. Η παρουσία της δυναμίτισε το ήρεμο κλίμα που υπήρχε μέχρι τότε, καθώς η συμβίωση των γυναικών που αποτελούν το μοναστικό σχήμα της Μονής του Αγίου Βλασίου ήταν υποδειγματική για περισσότερα από 30 χρόνια.

Στο στόχαστρο μπήκε μία από τις μοναχές, η αδερφή Δοσιθέα, για την οποία υπήρχε απαίτηση από τις υπόλοιπες μοναχές και την Ηγουμένη, για άγνωστους λόγους, να αποχωρήσει από την Μονή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει χωρίς την έγκριση του Μητροπολίτη, στον οποίο απευθύνθηκε η ηγουμένη. Μάλιστα στον Μητροπολίτη τέθηκε εκβιαστικά το δίλημμα “ή θα φύγει αυτή ή θα φύγουμε οι υπόλοιπες…”.

Όπως ήταν φυσικό ο Μητροπολίτης δεν δέχτηκε τον εκβιασμό και κάλεσε τις μοναχές να συμφιλιωθούν και να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Τότε οι μοναχές πραγματοποίησαν τον εκβιασμό τους και έφυγαν από το μοναστήρι και βρίσκονται προσωρινά στο Μετόχι στον Άγιο Δημήτριο (ενώ κατά άλλες πληροφορίες, πάλι από το ekklisia on line, εκδιώχθηκαν και από εκεί).

Ταυτόχρονα άφησαν αιχμές ότι ο διωγμός τους από το Μοναστήρι ήταν απόφαση του Μητροπολίτη, έπειτα από διαμάχη οικονομικής φύσεως, χωρίς, όμως να εξηγούν ποια ήταν η φύση αυτής της διαμάχης.

Έκτοτε το Μοναστήρι, στο οποίο παρέμεινε μόνον η αδερφή Δοσιθέα, είναι κλειστό.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει, πάντως, το Ekklisia on line, οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων Κορινθίας ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις για να επιστρέψουν οι καλόγριες στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.

Ανοίγουν 3.600 νέες οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική

Previous article

Συνέχεια ανόδου στην τιμή ελαιολάδου εκτιμούν οι αναλυτές για τον Νοέμβριο.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.