1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Στρέφει το βλέμμα στους αγρότες ο Νίκος Σταυρέλης – Θα θεσπίσει αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης

0

Tην ιδέα για τη δημιουργία ειδικού Γραφείου Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα κατέθεσε ο Νίκος Σταυρέλης. Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας” περιέγραψε το σχέδιό του τονίζοντας πως η λειτουργία του γραφείου θα επιμεριστεί σε τρεις τομείς: Γεωργικό, Κτηνοτροφικό και Αλιείας και θα έχει ως επικεφαλής έναν Ειδικό Συνεργάτη που θα υπάγεται στον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα θα διεκδικήσει την εξασφάλιση πιστώσεων και εκτέλεση έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ), καθώς και την συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων δικτύων είτε του ΑΟΣΑΚ είτε των επεξεργασμένων υδάτων του βιολογικού.

Ειδικότερα ο κ. Σταυρέλης ανέφερε:

 

Από τις πρώτες ενέργειες της δημοτικής μας αρχής είναι η δημιουργία γραφείου ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα.

Το γραφείο θα στεγάζεται σε δικό του χώρο, θα εξυπηρετείται από δημοτικούς υπαλλήλους, θα συντονίζεται από ειδικό συνεργάτη που διαθέτει εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις και θα υπάγεται σε αντιδήμαρχο ο οποίος θα επιφορτιστεί αποκλειστικά τα σχετικά καθήκοντα (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ).

Διαχωρίζεται σε τρεις (3) επιμέρους τομείς, Γεωργικό, Κτηνοτροφικό και Αλιείας.

Η αποστολή του γραφείου είναι σε γενικές γραμμές η παροχή βοηθείας στους κατ επάγγελμα ή κύρια απασχόληση αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς και ειδικότερα η υποστήριξη του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής για την βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη οργάνωση των ανθρώπων του χώρου.

Η παρούσα προγραμματική δέσμευση αναφέρεται στις Αρμοδιότητες στον Γεωργικό τομέα και θα ακολουθήσουν προσεχώς αντίστοιχες για τους άλλους κλάδους.

Κύρια προσπάθεια, είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων με όλες τις δυνατότητες που έχει ένας Δήμος, η οποία θα επιτευχθεί με τον συνεχή έλεγχο της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων των φορέων που σήμερα είναι επιφορτισμένοι με αυτό και την επέμβαση σαν εκπρόσωπος του Δήμου με κάθε νόμιμο τρόπο υπέρ των συμφερόντων των αγροτών αλλά και η εξασφάλιση πιστώσεων και εκτέλεση έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενέςκλπ) καθώς και η συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων δικτύων είτε του ΑΟΣΑΚ είτε των επεξεργασμένων υδάτων του βιολογικού.

Συνεργάζεται µε την Τεχνική υπηρεσία και την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για τη μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία και ιδίως αυτών που σχετίζονται µε την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιµνοδεξαµενών και εγγειοβελτιωτικών έργων.

Το γραφείο συνεργάζεται με την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, τους αντίστοιχους συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους και τους τοπικούς προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων οι οποίοι και θα συμμετέχουν στις σχετικές συσκέψεις, και οι οποίοι θα προτείνουν μεθόδους και τρόπους βελτίωσης της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Προωθεί προγράμματα εγκατάστασης νέων αγροτών και μεριμνά για τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης, σε συνεργασία µε την υπηρεσία Τουρισμού.

Εκτιμά και παρακολουθεί τη γεωργική παραγωγή, τις απολαμβανόμενες από τους παραγωγούς τιμές προϊόντων και την πορεία των αγορών και μεριμνά για τη λήψη αντιπροσωπευτικών τιμών.

Συνεργάζεται µε ιδρύματα έρευνας της αγροτικής παραγωγής, ενημερώνει τον αγροτικό πληθυσμό για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για προγράμματα ΕΣΠΑ και παρέχει σχετικές συμβουλές.

Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων Ευφυούς Γεωργίας με τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών σε επιλεγμένα σημεία και συνεργασία, παρακολούθηση, αξιολόγηση και βελτιωτικές προτάσεις / παρεμβάσεις από φυτοπαθολόγους, εδαφολόγους, γεωργικούς μηχανικούς, εντομολόγους κλπ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης δαπάνης 100.000 € ετησίως.

Είμαστε πεπεισμένοι σαν νέα δημοτική αρχή ότι χωρίς πρόοδο και ευημερία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, ο Δήμος μας δεν θα έχει το μέλλον που του αξίζει.

Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει να υλοποιήσουμε την ουσιαστική μας συμπαράσταση στα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων.

Κανείς δεν θα αισθάνεται μόνος του και εγκαταλελειμμένος.

 

ΟΕΒΕ Κορινθίας: “Όχι άλλα λουκέτα” -Κάλεσμα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Previous article

Ψυχογιός: να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας Λουτρακίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.