1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Σοφικό: Οι ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ζητάνε στήριξη για τη συλλογή ρητίνης

0
Στα μεταπολεμικά χρόνια η μεγαλύτερη παραγωγή ρητίνης έγινε το 1961 όπου έφτασε τους 41.000 τόνους και η ποσότητα αυτή αντιπροσώπευε το 3% της παγκόσμιας παραγωγής. Έκτοτε εμφανίζει πτωτική τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
,
Παραγωγή ρητίνης το 1973: 20.587 τόνους, το έτος 1983: 12.558 τόνους, το έτος 1993: 6.265 τόνους, το έτος 2003: 5.761 τόνους, ενώ το έτος 2008 μόλις 3.901 τόνους. Κατά τη δεκαετία του ’70 συλλογή ρητίνης γινόταν σε περισσότερες περιοχές της χώρας όπου σήμερα έχει πλέον σταματήσει κάθε σχετική δραστηριότητα. Τέτοιες περιοχές είναι η Μυτιλήνη, Αταλάντη, Θήβα, Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη, Πειραιάς, Πόρος, Αργολίδα κ.α, ενώ μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά το 2007 τέθηκε εκτός ρητινοσυλλογής και η Ηλεία.
,
Ακόμη μία δύσκολη χρονιά πέρασαν οι ρητινοσυλλέκτες στο Σοφικό Κορινθίας, που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό ένα επάγγελμα που περνά από σκληρή δοκιμασία τα τελευταία χρόνια και οδηγείται βαθμιαία σε απαξίωση.
,
Ένας από τους παλαιότερους ρητινοσυλλέκτες της περιοχής, ο Παναγιώτης Γκατζέλης, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Η παραγωγή δεν πήγε καθόλου καλά λόγω της ανομβρίας. Παράλληλα, η τιμή ήταν σε χαμηλά επίπεδα, αφού ξεκίνησε από τα 20 λεπτά και έφθασε τα 40 λεπτά».
,
Όπως σημειώνει, «είναι δύσκολη δουλειά, θέλει πολύ κόπο. Το μόνο που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να βοηθήσει με την επιδότηση. Τα 34 λεπτά που δίνει είναι πολύ μικρό ποσό. Ο ρητινοσυλλέκτης στο δάσος είναι φύλακας. Εάν βοηθήσει το κράτος και έρθει ο κόσμος να μαζέψει ρητίνη, τότε θα έχει φύλακες για το δάσος που θα προλαβαίνουν κάθε κακό».
,
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Γκατζέλης σχετικά με την πορεία της συγκομιδής ρητίνης: «Πριν από πέντε χρόνια, ο συνεταιρισμός έβγαζε 150 τόνους και φέτος οδηγούμαστε στους 60-70 τόνους. Η χαμηλή τιμή έδιωξε τους συλλέκτες από τη συγκομιδή». Ο μέσος
όρος ηλικίας ενός παραγωγού είναι άνω των 50 χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκομιδή ρητίνης γίνεται στο 1/10 του δάσους στο Σοφικό, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ρητινοσυλλέκτες, δεν υπάρχει δρόμος για να κινηθούν.
,
Πηγή: ypaithros.gr

Δήμος Λουτρακίου: Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή – Δείτε τα θέματα

Previous article

ΠΑΤΡΑ: 42 παραβάσεις του ΚΟΚ & 4 συλλήψεις σε αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας και επίδειξης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.