6_ΙΣΤΟΡΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40 – Αντιτορπιλικό «Αδρίας» :22/10/1943  Το πλήγμα, οι απώλειες, ο άθλος

0

Στις 22 Οκτωβρίου 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αντιτορπιλικό «Αδρίας», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, προσέκρουσε σε νάρκη στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου

Το αντιτορπιλικό «Αδρίας» (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού/hellenicnavy.gr)

 

Στις 22 Οκτωβρίου 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αντιτορπιλικό «Αδρίας», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, προσέκρουσε σε νάρκη στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου.

Συνεπεία της έκρηξης το ελληνικό αντιτορπιλικό απώλεσε αρκετούς άνδρες και την πλώρη του, αλλά κατάφερε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπόλοιπων μελών του πληρώματός του να καταπλεύσει στο λιμένα της Αλεξάνδρειας, γεγονός που προκάλεσε το θαυμασμό των Συμμαχικών Δυνάμεων και ανύψωσε το ηθικό των πληρωμάτων των άλλων ελληνικών πολεμικών σκαφών.

 

Το όνομα Αδρίας

Την ονομασία Αδρίας έφερε στην αρχαιότητα η Αδριατική Θάλασσα.

Ο Αδρίας ήταν κατά τη μυθολογία γιος του ήρωα της Ιλλυρίας Ιονίου.

Ο Ιόνιος, γιος του Δυρραχίου, θανατώθηκε κατά λάθος από τον Ηρακλή και το πτώμα του πετάχτηκε στη θάλασσα, που ονομάστηκε έκτοτε Ιόνιο Πέλαγος.

Η ταυτότητα του «Αδρία»

Ο «Αδρίας» L-67, αντιτορπιλικό συνοδείας τύπου Hunt III (πρώην HMS Border), παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (δανεισμός), παρελήφθη δε από τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα στο Νιουκάσλ της Μεγάλης Βρετανίας στις 20 Ιουλίου 1942.

Στις 26 Αυγούστου, ενόσω έπλεε εν μέσω ομίχλης και μόνο με την αριστερή μηχανή του, ο «Αδρίας» προσάραξε κοντά στο Σκάπα Φλόου της Σκωτίας.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις

Μετά το πέρας της τετράμηνης επισκευής του, στις αρχές Ιανουαρίου του 1943, ο «Αδρίας» έπλευσε προς τη Μεσόγειο, όπου το κατοπινό διάστημα συμμετείχε σε συνοδείες νηοπομπών και σε επιχειρήσεις κατά γερμανικών υποβρυχίων.

Επίσης, έλαβε μέρος με επιτυχία στις επιχειρήσεις αποβάσεως των Συμμάχων στη Σικελία το καλοκαίρι του 1943.

Στις 22 Οκτωβρίου 1943, κι ενώ ανέπτυσσε επιχειρησιακή δράση στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Hurworth (L28), ο «Αδρίας» προσέκρουσε σε νάρκη πλησίον της Καλύμνου.

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 μέλη του πληρώματος, να τραυματιστούν άλλα 30 και να ανατιναχθεί το πρωραίο τμήμα του «Αδρία» μέχρι τη γέφυρά του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Hurworth, στην προσπάθειά του να παράσχει συνδρομή στο ελληνικό αντιτορπιλικό, προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε ταχύτατα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 143 άνδρες.

Ο «Αδρίας», παρά τη σοβαρή ζημία που υπέστη, κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι τουρκική ακτογραμμή, στην περιοχή Γκιουμουσλούκ (αρχαία Μύνδος) του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού).

Οι σοροί των ανδρών του ελληνικού αντιτορπιλικού τοποθετήθηκαν σε κοινό τάφο κοντά στην ακτή.

Αφού ακολούθησαν εργώδεις προσπάθειες επισκευής του, που διήρκεσαν 40 ημέρες, ο «Αδρίας» στεγανοποιήθηκε και απέπλευσε για το λιμένα της Αλεξάνδρειας.

Όταν έφθασε εκεί, το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, τα στελέχη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Συμμαχικών Δυνάμεων επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στους επιζήσαντες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.

Ο Ιωάννης Τούμπας

Στις 22 Οκτωβρίου 1947, στην τέταρτη επέτειο του θανάτου των ανδρών του «Αδρία», ο Ιωάννης Τούμπας και οι συμπολεμιστές του παρέλαβαν τα οστά των ηρωικώς πεσόντων συναδέλφων τους, προκειμένου να τα μεταφέρουν στην πατρίδα.

Η κληρονομιά του «Αδρία»

Το όνομα «Αδρίας» δόθηκε δεύτερη φορά σε ένα αντιτορπιλικό τύπου Hunt και πάλι, που παραδόθηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 9 Φεβρουαρίου 1945.

Προς τιμήν της ηρωικής δράσης του αντιτορπιλικού «Αδρίας» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού φέρει σήμερα την αυτή ονομασία.

Η Φ/Γ «Αδρίας» (F 459) ναυπηγήθηκε στην Ολλανδία και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 26 Ιουλίου 1979.

Αγοράστηκε ακολούθως από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (η μετονομασία του σκάφους και η ύψωση της ελληνικής σημαίας σε αυτό έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 1994).

Ο «Αδρίας», με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Εγκολφόπουλο, κατέπλευσε στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου του 1994.

Πηγή: hellenicnavy.gr

Η Ενετική γέφυρα – υδραγωγείο της Πελοποννήσου που σημαδεύτηκε από μια αυτοκτονία

Previous article

«Kαλάθι του νοικοκυριού»: Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου – Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.