6_ΙΣΤΟΡΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 – Η Μάχη της Σοδειάς στην Στυμφαλία 2 Ιουλίου 1944

0

Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής πολλές ήταν οι μάχες που έδωσαν οι Έλληνες για την προάσπιση του τόπου τους από τους κατακτητές. Μια μάχη κρίσιμη και καθοριστική ακόμη και για την επιβίωση του πληθυσμού ήταν αυτή της Στυμφαλίας που διεξήχθη το τριήμερο 1ης-3ης Ιουλίου 1944.

Η μάχη αυτή ήταν κρίσιμη για την παραγωγή του κάμπου της Στυμφαλίας καθώς οι Γερμανοί ήθελαν να κάψουν τον κάμπο και να καταστρέψουν όση παραγωγή δεν μπορούσαν να πάρουν όμως το ηρωικό 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) Αργολιδοκορινθίας, προστάτεψε τη σοδειά και κατάφερε συντριπτική νίκη έναντι των Γερμανών και των Ταγματασφαλιτών.

Η Μάχη

Στη μάχη της Στυμφαλίας έλαβε μέρος το 6ο σύνταγμα της IIIης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου με διοικητή τον ταγματάρχη Εμμανουήλ Βαζαίο, εναντίον του 2/22 τάγματος αεροπορικών καταδρομών της 117ης Γερμανικής Μεραρχίας Κυνηγών που έδρευε στην Κόρινθο. Το ενισχυμένο γερμανικό τάγμα είχε δύναμη 800 ανδρών και το ακολουθούσε ένας λόχος ταγματασφαλιτών.

Η μάχη ξεκίνησε την 1η Ιουλίου με την επίθεση των ανταρτών στο γερμανικό φυλάκιο που έδρευε στο χωριό Ψάρι. Η αντίσταση των 32 Γερμανών κάμφθηκε μετά από δίωρη μάχη. Δεκαεπτά από αυτούς παραδόθηκαν, δεκαπέντε σκοτώθηκαν, ενώ οι αντάρτες έχασαν τρεις άνδρες. Στη συνέχεια έφτασε το γερμανικό τάγμα που μοιράστηκε σε δύο φάλαγγες για να διασπάσει τον κλοιό των ανταρτών.

Η πρώτη φάλαγγα αφού δέχτηκε καταιγιστικά πυρά υποχώρησε προς τα έλη της περιοχής. Πλήγματα δέχτηκε και η δεύτερη φάλαγγα και υποχώρησε στο χωριό Καλιάνοι, από όπου με αντεπιθέσεις και πυρά όλμων προσπαθούσε να καλύψει την πρώτη. Η πίεση των ανταρτών συνεχίστηκε μέχρι την υποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και τη φυγή τους προς την κατεύθυνση της Νεμέας τα ξημερώματα της 3ης Ιουλίου 1944. Η σύγκρουση είχε νικηφόρα έκβαση για τις ελληνικές δυνάμεις και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή.

Η νίκη του 6ου συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή εμπόδισε τις Κατοχικές δυνάμεις να πετύχουν τον αντικειμενικό στόχο τους, που ήταν η εξόντωση των ανταρτικών τμημάτων και η καταστροφή της συγκομιδής δημητριακών ολόκληρης της ορεινής περιοχής της Αργολίδας και Κορινθίας .

Τυχόν γερμανική επιτυχία θα σήμαινε τον αφανισμό του τοπικού πληθυσμού από την πείνα και την εξασθένιση των τμημάτων του ΕΛΑΣ. Η σημαντική αυτή επιτυχία των ανταρτών επέτρεψε να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές ελεύθερες από τους Γερμανούς κατακτητές, τους οποίους περιόρισε στα αστικά κέντρα της επαρχίας. Επίσης αποδυνάμωσε τις κατοχικές δυνάμεις στην κομβική συγκοινωνιακή περιοχή του Ισθμού Κορινθίας.

Άμεση συνέπεια της μάχης ήταν γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ΕΛΑΣ. Μια εξ αυτών είχε την ονομασία “Κόνδωρ”. Σ’ αυτήν συμμετείχαν μονάδες των Γερμανικών στρατευμάτων και τμήματα των ταγμάτων ασφαλείας .

 

 


* Με πληροφορίες: Wikipedia

Έκτροπα Κούγια στο τοπικό ντέρμπι ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΚΥΨΕΛΟΣ: H φυσούνα μετατράπηκε  σε πεδίο μάχης

Previous article

Λουτράκι: Απίστευτο έκλεισε σε σακούλα και πέταξε στα σκουπίδια κουνέλι (video)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.