1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Ανησυχία για τον Κορινθιακό. Τραβήχτηκε η θάλασσα στο Λουτράκι

0

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι το φαινόμενο που τον προβληματίζει είναι οι αναφορές ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά της θάλασσας στο Ξυλόκαστρο και το Λουτράκι:

«με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».

Παράλληλα, τον προβληματισμό του ενισχύουν και δύο ακόμα δεδομένα και συγκεκριμένα:

– Η πολύ παράξενη σεισμική ακολουθία καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλος μετασεισμός. Ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης μιλώντας τόνισε ότι ο δήμος είναι σε εγρήγορση και μέχρι τώρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανένας πότε θα κάνει σεισμό και τι μέγεθος θα έχει.

Στο Λουτράκι πέρισυ, βρέθηκε ο γνωστός σεισμολόγος κ. Τσελέντης και η ομάδα του. Σε συνεργασία με το δήμαρχο κ. Γκιώνη Γιώργο,τοποθέτησαν σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα σημεία της περιοχής (Λουτράκι, Περαχώρα, Λίμνη, Σχίνος κ.α.) αλλά και σε κτίρια.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

“Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” είχε προειδοποιήσει το καλοκαιρί του 2019 και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι

“έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Ο κ. Γκιώνης δήλωσε

“Η φημολογία ότι οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν “ξέσπασμα” δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη.Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και πάντα πρέπει να προσέχουμε. Ανα πάσα ώρα μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός. Σα δήμος, μέλημά μας είναι η ενημέρωση όχι μόνο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον εγνωσμενου κύρους σεισμολόγο-καθηγητή κ. Τσελέντη, όντως τοποθέτησε σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα μέρη του δήμου και σε δημοτικά κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και την ομάδα του. Αν χρειαστεί να ενημερωθεί ο κόσμος για κάτι περαιτέρω, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην κατεύθυνση αυτή κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα ανακοινώσουμε και τους  ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης ανά διαμέρισμα του δήμου, σε περίπτωση σεισμού”

Ξεκίνησε το «Πάμε Ανακύκλωση» στον Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων

Previous article

Αυξάνονται τα Δημοτικά τέλη στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.