ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αργολίδα: Τα τρακτέρ στους δρόμους – Ταλαιπωρία και ουρές στην Άργους – Ναυπλίου

0

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Αργολίδας από την περιφερειακή Διοίκηση Αργολίδας έως το κέντρο του Ναυπλίου αλλά και έξω από αυτό. Στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τους, οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειαρχη Αργολίδας με τα αιτήματα τους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο Ναύπλιο με τα τρακτέρ τους.

Έπειτα οι αγρότες κατευθύνθηκαν στην Επαρχιακή Οδό Άργους – Ναυπλίου και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου της Τίρυνθας, αποκλείοντας μάλιστα για λίγο το δρόμο. Τα αυτοκίνητα που κινούνταν απί του δρόμου πήγαιναν σημειωτόν, ενώ είχε δημιουργηθεί μία τεράστια ουρά που έφθανε μέχρι το Ναύπλιο, προκαλώντας ταλαιπωρία στους οδηγούς.

Γιατί διαμαρτύρονται οι αγρότες

Με ψήφισμά τους οι Συνεταιρισμοί “ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ” ΑΕΣ, ΕΑΣΑ , Α.Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ.ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ “ΠΗΓΑΣΟΣ”, Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ , Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ και  Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ, τονίζουν:

«Στιγμές κρατικής παραφροσύνης βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας τις τελευταίες ημέρες, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις “προκαταβολές” της αποζημίωσης πού έλαβαν από τον ΕΛΓΑ τον Ιούνιο, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψουν την ανευθυνότητα του ΕΛΓΑ, αλλά και της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα, καθώς οι “προκαταβολές” όπως δηλώνει και ο όρος, δίνονται όταν κάποιος έχει να λαμβάνει και υπόλοιπο.

Να ληφθεί υπόψη πως οι “προκαταβολές” υπολογίστηκαν αφού είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, για αυτό μάλιστα και μεσολάβησαν έξι μήνες από τον παγετό μέχρις την πληρωμή τους.

Πέραν δε των εκτιμήσεων, έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή του (τότε) Υπουργού Α.Α.&Τ και του Προέδρου του ΕΛΓΑ και εκδόθηκε έκθεση από την ΔΑΟΚ Αργολίδας. Τι συνέβη λοιπόν τώρα, εννέα μήνες μετά τον παγετό και άλλαξαν αυτές οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ;

Μήπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ενστάσεις εκ μέρους των παραγωγών καθώς έχουν εξαφανιστεί τα πειστήρια;

Όπως και να έγινε το “μαγείρεμα”, πρόκειται για ένα μεγάλο εμπαιγμό των αγροτών, όπου για ζημιές πού ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε τον Φεβρουάριο 2022 σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν προκαταβολές δέκα εκατομμυρίων ευρώ και τώρα μεγάλο μέρος από αυτές ζητείται να επιστραφεί.

Καταγγέλλουμε την διαδικασία και καλούμε τον Υπουργό Α.Α&Τ. να επέμβει άμεσα για την αποκατάσταση της προκλητικά εξόφθαλμης αδικίας πού υφίστανται οι αγρότες της Αργολίδας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να πάρει απόφαση πού θα καθορίζει το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης στο 70% , όπως είχε εκτιμηθεί από την ΔΑΟΚ Αργολίδας και συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τους φορείς και τον Υπουργό».

Φρένο στην ιδιωτικοποίηση του νερού βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Previous article

“Γυναικοκτονία στην Ελλάδα του σήμερα” – εκδήλωση στο Κιάτο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.